Za ove sisavce niste ni čuli, a prijeti im istrebljenje

Ljuskavci ili pangolini su, po svemu sudeći, jedni od najneobičnijih 
sisavaca na planeti.

Karakteristike

Red se sastoji od ukupno 8 različitih vrsta koje nastanjuju područja Azije i Afrike (po 4 vrste na svakom kontinentu). Iako se od pasanaca genološki razlikuju kao hrčak od majmuna, najsličniji su im izgledom.

Ljuskavci su plašljiva i skrovita noćna stvorenja. Svojim dugim kandžama kopaju zemlju u potrazi za kukcima i mravima koje hvataju ogromnim tankim jezikom. Jezik im je duži od njih samih.

Cijelo tijelo im je prekriveno debelim ljuskama što ih čini jedinim takvim sisavcem na svijetu.

U slučaju opasnosti se sklupčaju u gotovo neprobojnu lopticu i ispuštaju neugodan miris koji otjera većinu napadača. Na žalost, to očigledno ne vrijedi za ljude.

Krivolov

Iako njihove ljuske nemaju primjenu u medicini, s obzirom na to da su sastavljene od keratina (kao i nokti kod čovjeka) – predstavljaju sastavni dio tradicionalne medicine u Aziji.

Meso ljuskavaca se koristi kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Kilogram mesa doseže cijenu i od 250 američkih dolara.

Istraživanja pokazuju kako je tijekom prethodnog desetljeća iz divljine ukradeno preko milijun jedinki ljuskavaca, kao i to da se ne zna precizno koliko je tih životinja preostalo u divljini.

Zbog već alarmantne opasnosti od izumiranja, 16. veljače je proglašen Svjetskim danom ljuskavaca. Na taj način  svijet simbolično podiže svijest o postojanju ovih neobičnih stvorenja.
Izvor: https://geek.hr/

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.