Namirnice kojima čistimo otrove iz organizma

Dotukla vas je pečena, pržena, masna i kalorična hrana? Protiv holesterola, slobodnih radikala i mogućih kancerogenih materija borite se pigmentima u mnogim vrstama voća i povrća, začinskim biljem.
U potrazi za zdravljem valja se naoružati voćem i povrćem uočljivih boja – zagrizite zato u crvenu, žutu, narandžastu i zelenu hranu. Ove boje često ukazuju na bogatstvo antioksidanasa, poznatijih pod imenom: kvercetin, likopen, lutein, glutation, i dobro nam znane vitamine C, E, betakaroten i mineral selen. Iskušajte i neke začine.

Zeleno lisnato povrće gorkog ukusa

Podstiče rad jetare i žuči pa je idealna namirnica za tzv. helatnu terapiju (radič, cikorija, rikula). Pritom u tankom crevu dolazi do kationskog vezanja toksičnih teških metala, kao što su kadmij, olovo i živa. Na takav način oni ne prodiru u krv, nego se izlučuju iz organizma.

Saponini u mahunarkama skupljaju čestice holesterola u probavnom sistemu pre nego što uđe u krvotok.

Crveno voće i povrće

Crveni pigment antocijan, sastojak mnogih voćnih plodova, ima protivupalno delovanje. Osim toga, ne zaboravite na cveklu jer sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima, a odlična je i za pročišćavanje krvi u organizmu. Cvekla dokazano pospešuje i rad želuca, creva i žuči, a ima i pozitivan uticaj na nervni sistem.

Namirnice bogate vitaminom C

Volite limun? Antioksidanti u našem telu love slobodne radikale pre nego što uspeju oštetiti naše ćelije. Na taj način hrana se upleće u prirodne procese propadanja ćelija i usporava starenje tela.

Kiselo voće ima veoma snažan efekt detoksikacije. Osim limuna pijte sok ili jedite narandže, ananas, paradajz i grejp. Tokom prepodneva možete ponekad jesti isključivo voće – toksini će se brže odstraniti iz organizma.

Kurkumin

Mnoge fitohemikalije u hrani pokazale su se velikim borcima protiv upalnih procesa. Jedan od najjačih je kurkumin, žuti pigment kurkume.

Omega 3

Prirodni zaustavljači upala su i dobro poznate omega – 3 masne kiseline, a dovoljnim se unosom može znatno smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Ruzmarin

Dokazana protivupalna materija je i karnosol u ruzmarinu.

Izvor:net.hr

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.