HAY-ON-WYE: GRAD KNJIGA, WALES

Hay-on-Wye (velški: Y Gelli Gandryll ili Y Gelli), često skraćeno na samo “Hay”, je mali trgovački grad i zajednica koja se nalazi na obali rijeke Wye u Walesu, na granici sa Engleskom.

Poznat kao “Grad knjiga”, Hay-on-Wye privlači veliki broj ljubitelja knjige u potrazi za jeftinim, korištenim knjigama koje se mogu kupiti u više od 40 knjižara, kao i na mnogobrojnim štandovima u gradu. Grad je također dom za festival knjige Hay kojeg je Bill Clinton 2001. godine opisao kao “Woodstock uma”, a koji svake godine posjeti oko 80.000 pisaca, izdavača i ljubitelja čitanja iz cijelog svijeta.

Hay-on-Wye-0

Sve je počelo 1961. godine kada je Richard Booth otvorio svoju prvu knjižaru polovnih knjiga u starom vatrogasnom domu. Nabavljao je knjige iz Amerike, gdje su se u to vrijeme knjižare stalno zatvarale. Nakon nekog vremena u gradu je otvoreno još nekoliko knjižara, a već do 1970. Hay je postao međunarodno poznat i kao “Grad knjiga”. Danas, ovaj maleni gradić godišnje posjeti oko 500.000 turista.

Među brojnim knjižarama u Hay-u najneobičnije i najugodnije su one koje se nazivaju “poštene knjižare”. Ove su knjižare obično prazne (bez prodavača) i sastoje se samo od polica i knjiga. Ljudi jednostavno odaberu knjigu i ostave novac u mali poštanski sandučić.

Hay-on-Wye-1
Hay-on-Wye-2
Hay-on-Wye-3
Hay-on-Wye-4
Hay-on-Wye-5
Hay-on-Wye-6
Hay-on-Wye-7
Hay-on-Wye-8
Hay-on-Wye-9
Hay-on-Wye-10
Hay-on-Wye-11
Hay-on-Wye-12
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.