Site icon BalkaPress.com

Zubna caklina će se ubuduće moći obnavljati

Zubna caklina je najtvrđe tkivo našeg tijela, a kad je izgubimo ne možemo ju regenerirati. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu otkrili su tehniku rasta mineraliziranih materijala koji mogu regenerirati tvrdo tkivo kao što su caklina i kosti. Studija o tome je objavljena u časopisu Nature Communications.

Zubna caklina je u stanju izdržati sile žvakanja, izloženost pićima i kiseloj hrani te ekstremnim temperaturama. Ona omogućuje našim zubima da funkcioniraju dobar dio života, a to je rezultat njezine visokoorganizirane strukture. Studija tumači pristup koji s velikom preciznošću može stvoriti materijale koji oponašaju caklinu i izgledaju kao ona.

Ti novi materijali mogu poslužiti za prevenciju brojnih komplikacija sa zubima i za liječenje pokvarenih zuba ili preosjetljivosti. Jedan od autora studije, dr. Sherif Elsharkawy, rekao je da je otkriće uzbudljivo, jer prilagodljivost i jednostavnost mineralizacijske platforme otvara mogućnosti za regeneriranje zuba.

“Mi ćemo, primjerice, moći razviti flastere otporne na kiselinu koji će moći prodrijeti, mineralizirati i zaštititi izložene zubne vratove i tako liječiti hipersenzibilnost dentina.”

Cijeli mehanizam je temeljen na specifičnom proteinskom materijalu sa sposobnošću poticanja i vođenja rasta nanokristala, slično kako kristali rastu kad caklinu stvara samo tijelo.

Vodeći autor studije, profesor Alvaro Mata, tvrdi da je glavni cilj u znanosti o materijalima – od prirode naučiti razviti korisne materijale temeljene na preciznoj kontroli izgradnje molekularnih blokova.“Napravili smo tehniku za jednostavno stvaranje sintetičkih materijala koji oponašaju jednu takvu hijerarhijski organiziranu arhitekturu na velikim površinama s kapacitetom za podešavanje njihovih karakteristika.”

Znanstvenici napominju kako njihovo otkriće ima veliki potencijal u regenerativnoj medicini.

Izvor: https://geek.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version