Zanimljivi japanski izumi koji bi i nama dobrodošli

Samo u Zemlji Izlazećeg Sunca – devet japanskih izuma koji bi i nama dobro došli. Svi vi koji otputujete u Japan videćete da toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Prvo što upadne u oči je njihova pristojnost, s obzirom da mnogi od njih kažu – hello… Ovde se ne radi ni o vozovimaa ni o čemu sličnom, već nekim zgodnim stvarčicama koje koriste Japanci, a dobro bi došle i nama.

Vrući peškiri (Oshibori) za brisanje ruku

Ove peškire u Japanu dobijete na početku svakog obroka. I za predjelo i glavno jelo i desert, ne postoje nikakve salvete, već ruke lepo obrišete i očistite toplim peškirima.

Drinkomati koji nude topla i hladna pića

U Zemlji Izlazećeg Sunca postoji neverovatnih 5 miliona ovakvih uređaja, što je impozantno. A još je impozantnije što isti aparati daju i topla i hladna pića, dakle, vrući čaj možete naručiti zajedno sa Coca – Colom!

Drinkomati koji nude prvu pomoć

Ok, ovo nemaju svi, ali brojni aparati uz topla i hladna pića nude i pribor za prvu pomoć. I ne samo to, nude odmah i defibrilatore! Možda je i to jedan od razloga dugovečnosti Japanaca.

Kontrola karata u podzemnoj železnici

U velikim gradovima poput Londona ne možete ući u podzemnu železnicu dok ne očitate svoju kartu na čitaču, tj., vrata su zatvorena. Ovde su vrata stalno otvorena, a ukoliko ne očitate karticu, doslovno će se zatvoriti vama u lice!

Sedišta u vozovima mogu se pomerati

Sedite u vozu i želite gledati sa prijateljima koji su sedište ispred vas u oči? Ništa lakše, jednostavno oni okrenu naslon za sedište i sad sedite kao u kupeu.

Ormari za ostavljanje stvari

Ormari u kojima možete ostaviti prtljag nalaze se na svakoj stanici. Raznih su veličina i oblika, a cena je 2 evra dnevno.

Čudesni toaleti

Hm, ne znamo kako ovo zvuči, ali toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Prvo što upadne u oči je njihova pristojnost, s obzirom da mnogi od njih kažu hello. Zatim, valja napomenuti da ih možete nameštati i po visini, da se sami peru, a super je što ih uopšte ne dodirujete već sve radite dugmićima.

Linije za vozove i bankomate

Znate onaj osećaj kad dižete novac, a neko iza vas stoji toliko blizu da vam se čini da gleda koji vam je pin i koliko novca podižete? Japanci ovakvih problema nemaju, jer je jednostavno ucrtana linija preko koje nije pristojno ići, a pošto tamo poštuju pravila, liniju niko ne prelazi. Ista stvar je i sa redovima za ulazak u voz.

Ostavljanje bicikala

Ovde lanac za vezanje bicikle je zadnje što vam treba. Zašto? Iz razloga što svako mesto za vezanje bicikla ima svoj lanac, tako da bicikl jednostavno vežete i sa sobom ponesete ključ.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.