Site icon BalkaPress.com

Za ove sisavce niste ni čuli, a prijeti im istrebljenje

Indian pangolin (thick-tailed pangolin): Manis crassicaudata

Ljuskavci ili pangolini su, po svemu sudeći, jedni od najneobičnijih 
sisavaca na planeti.

Karakteristike

Red se sastoji od ukupno 8 različitih vrsta koje nastanjuju područja Azije i Afrike (po 4 vrste na svakom kontinentu). Iako se od pasanaca genološki razlikuju kao hrčak od majmuna, najsličniji su im izgledom.

Ljuskavci su plašljiva i skrovita noćna stvorenja. Svojim dugim kandžama kopaju zemlju u potrazi za kukcima i mravima koje hvataju ogromnim tankim jezikom. Jezik im je duži od njih samih.

Cijelo tijelo im je prekriveno debelim ljuskama što ih čini jedinim takvim sisavcem na svijetu.

U slučaju opasnosti se sklupčaju u gotovo neprobojnu lopticu i ispuštaju neugodan miris koji otjera većinu napadača. Na žalost, to očigledno ne vrijedi za ljude.

Krivolov

Iako njihove ljuske nemaju primjenu u medicini, s obzirom na to da su sastavljene od keratina (kao i nokti kod čovjeka) – predstavljaju sastavni dio tradicionalne medicine u Aziji.

Meso ljuskavaca se koristi kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Kilogram mesa doseže cijenu i od 250 američkih dolara.

Istraživanja pokazuju kako je tijekom prethodnog desetljeća iz divljine ukradeno preko milijun jedinki ljuskavaca, kao i to da se ne zna precizno koliko je tih životinja preostalo u divljini.

Zbog već alarmantne opasnosti od izumiranja, 16. veljače je proglašen Svjetskim danom ljuskavaca. Na taj način  svijet simbolično podiže svijest o postojanju ovih neobičnih stvorenja.




Izvor: https://geek.hr/

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version