VATRENI TORNADO, RIJEDAK PRIRODNI FENOMEN

Rijetka ali opasna prirodna pojava – Vatreni tornado – je upravo ono što i samo ime govori: plamen koji se može pojaviti kada se intenzivna toplina i burni vjetar kombinuju u obliku rotirajućeg vrtloga zraka. Ovi vrtlozi vrlo brzo mogu postati klasični tornado koji ‘upija’ okolnu vatru i zapaljive plinove.

Vatreni tornado, poznat i kao Vareni đavo, se rijetko viđa u prirodi, ne zato što se rijetko pojavljuje, već zato što se gotovo uvijek pojavi na mjestima koje zaobilazimo po svaku cijenu – kao što su požari nastali prirodnim katastrofama, a u nekim slučajevima čak i požari u naseljenim područjima. Kao što se može i očekivati​​, vatrogascima vatreni tornado nije nova pojava, no, naučnicima ili običnim posmatračima su još uvijek poprilično strani.

Vatreni tornado se sastoji od jezgre – dijela koji gori – i nevidljivog džepa rotirajućeg zraka koji hrani jezgru svježim kisikom. Jezgra tipičnog vatrenog tornada obično bude široka 1-3 metra, te od 50 do 100 metara visoka. Pod pravim uslovima, vatreni tornado može biti visok i 300 metara, a tokom velikog prirodnog požara u Australiji 2003. godine, zabilježen je vatreni tornado visok čak 500 metara.

Temperature u središtu ovog tornada mogu doseći 1090 ° C – što je dovoljno vruće da se ponovo zapali pepeo isisan iz zemlje. Često, vatreni tornado nastaje kada je požar već formiran, ali ponekad, i sam tornado može izazvati požar.

Vatreni-tornado-1
Vatreni-tornado-2
Vatreni-tornado-3
Vatreni-tornado-4
Vatreni-tornado-5
Vatreni-tornado-6

izvor:http://pixelizam.com

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.