VATRENI PRSTEN PACIFIKA.

Protežući se na više od 40 tisuća kilometara  Pacifički vatreni krug (ili prsten) kako mu i sam prvi naziv kaže, okružuje Tihi ocean. Dom je jednoj od najjačih, najopasnijih i najsmrtonosnijih prirodnih sila na svijetu, istovremeno ulijevajući strahopoštovanje, svakome tko se u tom području nalazi.

Strahovita geološka energija područja zaslužna je za preko 90 % svjetskih potresa, a tri četvrtine svih vulkana na Zemlji nalazi se u “krugu vatre”.
Nije bez razloga dobio taj naziv. Više od 450 vulkana nalazi se na tom području, a njihove reakcije posljedica su pomicanja Zemljine kore duboko ispod površine.

Najsmrtonosniji tsunami u povijesti nastao je u Indijskom oceanu, kao posljedica potresa od 9.1 po Richteru,2004. godine. Izgubljeno je 230 tisuća života u 15 zemalja. 2011. još jedan devastirajući tsunami pogodio je Japan, nakon snažnog potresa koji se dogodio u moru uz samu obalu. Ovakvi događaji uzrokovani su interakcijom između litosfernih ploča na područjima rasjeda.

Ploče se konstatno dodiruju i pritišču, stvarajući pritisak i kad jednom taj pritisak postane neizdrživ dolazi do pucanja ploča ili podvlačenja jedne pod drugu, pri čemu nastaju potresi upravo na mjestima najjačeg pritiska.
Ista sila koja stvara potrese, stvara i planinske lance, odnosno supervulkane u podmorju.

Magma u utrobi vulkana uvijek teži površini stvarajući tlak i plinove. Jednom kad ta vrućina s plinovima i tlakom postane kritična, dolazi do erupcije vulkana. Procjenjuje se da se u “krugu” dogodi oko 80 erupcija svake godine. Iako se erupcije stvaraju na različitim lokacijama u različito vrijeme, one su poptpuno povezane i dio jednog sustava.

U Pacifičkom vatrenom krugu veliki je broj aktivnih i ugaslih vulkana. Međutim, to što ugasli vulkani “spavaju” ne znači da se ne mogu i “probuditi”. Zapravo posve je normalno da vulkani miruju stotinama ili tisućama godina, a onda naglo “ožive” i uslijedi aktivno razdoblje.
Ljudi žive u prosjeku 70 do 80 godina, a vulkani stotinama ili tisućama godina.

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.