Site icon BalkaPress.com

Uskoro bez poštara!

Evolver's Fabo E01 service robot carries flyers at CES International, Wednesday, Jan. 10, 2018, in Las Vegas. (AP Photo/Jae C. Hong)

Ljudi u Norvećkoj se spremaju na „nečovečan“ potez – zameniće poštare, znate one ljude s kojima u manjim mestima svi proćaskaju i koji „sve znaju“ – robotima.

Norveška nacionalna pošta “Posten-Norge“ uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotizovanu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila to bolju uslugu dostave pošiljaka. Norveška po ta je sklopila ugovor sa startup kompanijom “Buddy Mobility“ sa sedištem Oslu i San Francisku. Plan im je da u prvoj fazi na ulice puste robotizovana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima, prenela je agencija Tanjug.

Robot poštar funkcionisaće tako što će stići ispred kuća korisnika i obavestiti ih o prispeću pošiljke. Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu. U poruci će se nalaziti i kod za otključavanje sandučića u vozilu. Robotizovano vozilo kretaće se ulicom brzinom od 6 kilometara na sat, i tim tempom će moći da dostavi pošiljke na sto adresa dnevno. Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštu, napuniti svoje baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Portparol norveške pošte John Ekof kazao je za index.hr da norveška pošta danas ima čak 20.000 manje zaposlenih, nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog veka. “To je oko hiljadu zaposlenih manje po godini i niko se nije oko toga preterano uznemiravao. Svi su našli nove poslove ili su otišli u penziju, ako su imali uslove za to“, kazao je on dodajući kako se obim poštanskih dostava od 1999. godine, koja je bila jedna od najprometnijih u tom sektoru, smanjio za čak 60 odsto.

Dodaje da je to razlog za to Norveška pošta mora inovirati svoje usluge, ali i pronaći isplativija rešenja, koja odgovaraju i njihovim mušterijama. Ekof kaže i da roboti nisu ključan razlog zašto je nacionalna pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rešenja, koja sprovode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u proteklih dvadeset godina.

Izvor novinske agencije napominje i to da su odgovor na njihov upit od norveške pošte dobili u roku od dva sata uz fotografiju poštanskog robota.

Roboti poštari se trenutno testiraju i u Nemačkoj.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version