Site icon BalkaPress.com

Tri kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća.

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su špinat, celer, rajčica i paprika, a među voćem koje treba dobro očistiti prije jela su jabuke i grožđe…

Ako nemate sreću uzgajati vlastito povrće i biti sigurni da ne sadrži pesticide i druge otrove koje štete zdravlju, potrebno ga je dobro oprati, najbolje izribati četkicom pod mlazom vode. No to nije dovoljno da biste bezbrižno mogli jesti koru ili koristiti je za kuhanje. Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su špinat, celer, rajčica i paprika, a kupus, luk i patlidžani su pri dnu liste kad je riječ o štetnosti.

Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe tim redoslijedom sadrže količinu tvari koje štete nametnicima, ali i ljudima.

Srećom, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar dio otrova. Soda bikarbona, sol i limun najučinkovitiji su u tome.
U veći lonac ulijte mlaku vodu i dodajte dvije žličice soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i kupusa, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive jer će se napiti vode.

Za učinkovito uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, octa i sode bikarbone. Sastojke možete promiješati i staviti u sprej s raspršivačem pa isprati nakon desetak minuta.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produljio rok trajanja, nije dovoljno ispiranje. Koru treba oguliti zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom, piše Punkufer.

izvor:Hrvatska Danas

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version