Site icon BalkaPress.com

TOP 7 DESTINACIJA ZA PARAGLIDING U EVROPI

Paragliding je jedan od najlakših načina da se ostvari čovjekov san o letenju. Zato je, bez obzira što je relativno nov, ovaj adrenalinski sport veoma brzo postao pupularan. Interesovanje za paragliding se intenzivno širi, osobito u zadnjih petnaestak godina, te je danas on dostigao doseg sportskog zrakoplovstva.

Sve što trebate za paragliding su dobra volja i malo slobodnog vremena, a zauzvrat bit ćete nagrađeni velikim adrenalinskim avanturama, izazovima pred koje vas letenje paraglidingom stavlja, kao i prilikom da uživate u nevjerovatnim prizorima koje stvaraju ljepotekrajolika iznad kojeg letite. A koja su najbolja mjesta za paragliding na starom kontinentu? Mi ćemo vam predložiti neka od njih.

7. Interlaken, Švicarska

Visoka razina sigurnosti i dobri uvjeti tokom cijele godine, kao i razne dodatne mogućnosti čine da ljubitelji paraglidinga prosto obožavaju Interlaken. Ovo je savršenom mjesto za one koje žele vježbati letenje, uključujući i letove u paru sa instruktorom.

Dok nadlijećete grandizone Alpe, moći ćete posmatrati sve ljepote ovih planinskih krajeva, idilične visoravni i prelijepa jezera, a poseban doživlja predstavljaju skokovi padobranom koji jamče pravi adrenalinski šok.

6. Chamonix Dolina, Francuska

Chamonix je udaljen samo 50 kilometara istočno od doline u kojoj je 1974. godine nastao paragliding. Sport se brzo razvio u Chamonix-ju, zahvaljujući značajnom ekonomskom razvoju. Zahvaljujući vrhunskoj razini sigurnosti, profesionalnim instruktorima i izvrsnim klimatskim uvjetima, Chamonix je idealno mjesto za početnike u paraglidingu. Kažu da se ovdje početnici pokazuju veoma dobro i ostvaruju nevjerovatne rezultate. Također, postoji mogućnost leta u tandemu sa kvalifikovanim pilotom koji će vam pružiti priliku da iskusite Alpe iz jedne potpuno drugačije perspektive.

Spektakularna regija Chamonix je „Meka“ planinskog letenja. Dobre temperature,  visoki lednički vrhovi Mont Blanc-a koji kao stražari okružuju dolinu Chamonix čine ovu oblast jednom od najboljih svjetskih paraglidingdestinacija.

5. Lovćen, Crna Gora

Lovćen pruža sve neophodne uvjete za organiziranjeparaglidinga i divljenje ljepoti jadranske obale i crnogorskih planina iz ptičje perspektive. To je pravo izobilje adrenalina i iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

Sa nadmorske visine na kojoj se nalazi Lovćen, vozeći se paralgajderom , bićete istinski zadivljeni svim ljepotama Crne Gore. Paragliding vam omogućuje da vidite sve, počev od grada Cetinja, preko predivnih plaža, pa do dramatičnih planinskih vrhova i zelenih proplanaka. Paralgiding na Lovćenu će definitivno biti jedno od vaših najljepših travel iskustava u životu.

4. Tyrol, Austrija

Popnite se na brdo, raširite padobran i častite sebe vrhunskom adrenalinskom zabavom. Dok se vozite paraglajderom iznad Tirola, lebdeći kristalno čistim planinskim zrakom, vidjet ćete sve ljepote ovog planinskog područja iz ptičije perspektive.

Lokacije za polijetanje i spuštanje su mnogobrojne, ali nekoliko njih se izdvajaju po svojoj posjećenosti. U posljednjih nekoliko godina najpopularnije mjesto zaparagliding na Tirolu je oblast Wilder Kaiser-a.

3. Tuscana, Italija

Tuscana je mjesto kao stvoreno za one koji uživaju u nepreglednim poljima vinove loze i zelenim brdašcima koja kao da su prekrivena tepihom. Međutim, ovdje je pravi raj i za paraglidere, a nakon leta i uživanja u razgledanju ovog prekrasnog kraja, možete se opustiti uz čašu vrhunskog aromatičnog vina na svježem zraku.

Letove možete jednostavno iskombinirati sa posjetom mnogobrojnimvinskim podrumima kojih u ovom dijelu Italije ima u izobilju.

2. Annecy, Francuska

Paragliding u Francuskoj zauzima posebno mjesto u odnosu na sve druge sportove. Prije svega, treba napomenuti da je Francuska dom paraglidinga i da je infrastruktura za ovaj adrenalinski sport u Francuskoj na najvećoj mogućoj razini.

Odmaralište Annency je udaljeno 40 kilometara od poznatog ski centra Chamonix i najvišeg vrha na Alpima – Mont Blanc-a, što ga čini idealnom paragliding destinacijom. Zadivljujući pogledi na sva planinska jezera i sve alpske visoravnii vrhove stvoriće uspomenu za sva vremena. Ljubitelji paraglidinga mogu uživati u različitim sadržajima, uključujući paragliding u tandemu, škole paraglidinga koje organizuju vrhunski instruktori, kao i specijalizovane prodavnice u kojima se prodaje oprema za paragliding koju ne možete nabaviti ni na jednom drugom mjestu. Također, zbog povoljnog vjetra Annecy je definitivno pravo mjesto za one koji žele vježbati i poboljšati svoju sposobnost kontrolisanja zračnog krstarenja.

1. Oludeniz, Turska

Oludeniz se nalazi na jugozapadu Turske, u samom srcu turske rivijere, na području koje se s pravom naziva „Tirkizna obala“, zbog mora nestvarne boje i sunčanih plaža na obali Egeja. Plaža Belcekiz, tri kilometara duga, ocijenjena je od strane nekoliko renomiranih časopisa i putničkih web stranica kao jedna od najljepših plaža na svijetu.

Paragliding avantura u Oludeniz-u počinje safari vožnjom dugom 30 kilometara, koja sama po sebi predstavlja jedinstven doživljaj. Vožnja džipom završava dolaskom na planinski vrh Babadag. To je mjesto odakle počinje let, smejšteno na 1.900 metara nadmorske visine. Dok letite prema morskoj obali, moći ćete da uživate u fascinantnom panoramskom pogledu. Let obično traje oko 45 minuta, nakon čega slijedi kontrolirano, kružno spuštanje.Pravi se ukupno osam krugova duž egejske obale, prije nego što se spustite na nju.

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version