Svemirski Big Brother: Sateliti će skenirati Zemlju i “loviti” pirate, krijumčare i dilere.

Možda zvuči poput sadržaja nekog znanstveno fantastičnog filma ili romana, no plan SpaceX-a da u svemir pošalje flotu satelita koji bi hvatali pirate, krijumčare i dilere veoma je stvaran.
Ako sve prođe prema planu 19. studenog, kad će Muskova tvrtka u svemir poslati sljedeću raketu Falcon 9, u realizaciju kreće upravo misija SSO-A.

Iako SpaceX nije autor misije, već je to odradila kompanija Spaceflight Industries, upravo je lansiranje rakete Falcon 9 presudno za početak misije.

Najvažniji dio zove se Pathfinder i radi se o tri svemirske letjelice veličine mikrovalne pećnice. Njihov će zadatak biti pratiti radio signale na Zemlji iz svemira. Startup HawkEye 360, koji je osmislio te letjelice, razvio je i softver, temeljen na umjetnoj inteligenciji, koji će identificirati radio signale i klasificirati ih na različite brodove i letjelice.

To bi uvelike moglo olakšati posao policiji i razliitim agencijama u hvatanju “crnih brodova”, odnosno brodova koji zbog bavljenja nezakonitim aktivnostima isključuju svoje GPS transpordere.

Pathfinder može detektirati radio signale snage iznad 1 watta. I prije no što se zabrinete da bi mogli prisluškivati razgovore putem mobilnih telefona, iz HawkEye 360 ističu kako su signali mobilnih telefona mnogo slabiji i ne dopiru u svemir.

izvor.Hrvatska Danas

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.