Sijamski blizanci-porijeklo i značenje izraza

Uglavnom svi znamo za izraz i značenje izraza sijamski blizanci. Ukoliko niste sigurni šta znači izraz sijamski blizanci, saznaćete u nastavku, ali pre svega da li znate zašto se kaže sijamski blizanci? Odakle potiče poreklo ovog izraza i zašto sijamski blizanci nose baš taj naziv.

Sijamski blizanci – poreklo izraza

Izraz sijamski blizanci označava blisku, nerazdvojnu povezanost dve osobe, ili stvari, pojave i sl., katkad toliko tesno vezane da bi svaki raskid, kad su u pitanju živi stvorovi, značio smrt za svakog od njih. U tom značenju frazem sijamski blizanci proširio se i u običnom govoru, pa se u Matešićevom Frazeološkom rječniku navodi i ovaj primer iz dnevne štampe:Z

Prvi najpoznatiji sijamski blizanci

Reč je o dvojici nerazdvojnih voditelja u nekad veoma gledanoj emisiji: Mali noćni razgovori. Upravo s tim značenjem (bliska povezanost) sijamski blizanci žive danas u srpskom jeziku. A pravi sijamci, od kojih je taj izraz i potekao, odavno su umrli, pre više od stotinu godina. Zvali su se Čang i Eng. Rođeni su, kako se već iz samog izraza da zaključiti, u Sijamu (današnjem Tajlandu), koji je poznat još i po sijamskim mačkama, ali i po tome što se slikovito naziva: zemlja smeška. Zanimljivo je da blizance Čanga i Enga, koji su bili fizički spojeni, srasli jednim delom grudi, u njihovoj rodnoj zemlji nisu zvali sijamskim nego – kineskim blizancima, zato što su im roditelji bili doseljeni Kinezi.

Sijamski blizanci Čeng i Eng:

sijamski blizanci 0

Foto: CatherineMunro / wikimedia.org

Rođeni 11. maja 1811. godine, blizanci su detinjstvo proveli u maloj plovećoj kući u blizini Bangkoka, glavnog grada Sijama (Tajlanda). Otac im je bio siromašni ribar, pa su živeli u bedi sve dok ih 1829. nije otkrio trgovac i pomorac Abel Kofin i odveo u Sjedinjene Američke Države. Prikazivao ih je publici po gradovima s obe strane okeana (i u Americi i u Evropi) tako da su postali veoma popularni. Stekli su svetsku slavu, a uz to i dosta novaca, pa su se nastanili u Sjedinjenim Državama, u Severnoj Karolini, i primili američko državljanstvo. Prvo su se bavili trgovinom, a onda su kupili farmu i živeli na svojih 110 jutara, gajeći stoku i obrađujući zemlju. Za divno čudo, bili su i sretno oženjeni – dvema Amerikankama, sestrama Adelaid i Sali, s kojima su izrodili više od dvadesetoro dece (Čang i Adelaid imali su sedam kćeri i tri sina, a Eng i Sali čak sedam sinova i pet kćeri). Sva deca su im inače bila normalna i zdrava, osim jednog Čangovog sina i ćerke koji su ostali gluvonemi. Zajedno rođeni, ne rastajući se nijednog trenutka, Čang i Eng su zajedno i umrli, istoga dana i gotovo u isti čas: 17. januara 1874. Preminuli su u 63. godini.

O slavnim blizancima dosad se pisalo dosta u celom svetu. O njihovom životu napisan je i jedan roman. Objavljen pod naslovom Dvoje, taj je roman sedamdesetih godina dvadesetog veka pobudio veliko interesovanje čitalačke publike širom Amerike. Autori pomenutog dela, Irvin Valas i njegova ćerka Emi, izneli su mnogo zanimljivih detalja iz Čangovog i Engovog života. Uza sve bogatstvo, njihov život bio je težak i nesnošljiv, pa je često dolazilo i do dramatičnih sukoba. Čang je, recimo, pio i pušio, a Eng nikako nije podnosio alkohol i duvan. Zbog toga su se tukli, pa čak povlačili i po sudovima. Ali njihova nevolja imala je ponekad i svoje prednosti. Jednom ih je spasla teške novčane globe i zatvora. Desilo se da je, prilikom boravka u Filadelfiji, Čang udario jednog gledaoca, pa je trebalo da bude kažnjen. Sudija se našao u nedoumici: Ako kazni Čanga, ispaštaće i Eng, ni kriv ni dužan. To je shvatila i oštećena strana, pa je povukla tužbu, pa se tako sve srećno završilo.

Za Čanga i Enga po njihovom imenu, a pogotovo po američkom prezimenu Bunkes, danas retko ko zna. Ali oni su u celom svetu postali i ostali poznati kao sijamski blizanci. Taj izraz ušao je i u medicinsku terminologiju pa se svi slučajevi tzv. sraštenih blizanaca kod nas i u svetu upravo tako nazivaju.

Autor: Milan Šipka

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.