Site icon BalkaPress.com

Sedam svjetskih čuda prirode.

Sedam novih svjetskih čuda prirode izabralo se između 28 finalista.

Pobjednici su:

1. Amazonska prašuma – najveća svjetska prašuma poznata je kao područje s najvećom bioraznolikošću na svijetu. zauzima oko trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone kroz devet država, najvećim dijelom u Brazilu. Osim raznolikog biljnog i životinjskog svijeta Amazonska prašuma skriva i mnoga domorodačka plemena.

2. Zaljev Ha Long – zaljev se satoji od 1.960 otoka. More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice. Osim otoka brojna su i jezera i špilje. Zaljev uključuje i 14 endemskih biljnih te 60 životinjskih vrsta.

3. Iguazu slapovi – vodopadi na rijeci Iguazu, između Brazila i Argentine. Vodopadi rijeku dijele na dva dijela, gornji i donji tok, a imaju status svjetske baštine. Smatraju se najspektakularnijim vodpadima na svijetu. Sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara duž 2,7 kilometara.

4. Otok Jeju – vulkanski otok u Tijom oceanu, nalazi se u Korejskom tjesnacu. Ujedno je i najveći otok Južne Koreje. Uspavani vulkan Hallasan čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova posljednja aktivnost zabilježena je prije 800 godina. na vrhu vulkana nalazi se krater s jezerom. Značajne su i brojni tuneli kojima je nekada tekla lava, koji su danas prazne špilje.


5. Nacionalni park Komodo – obuhvaća tri veća otoka, Komodo, Rinca i Padar te 26 manjih otočića. Otoci su većinom vulkanskog porijekla, a visina im je do 735 metara. Otoci su ispresijecani padinama zelenila s bijelim pješčanim plažama te morem u kojem rastu koralji.


6. Podzemna rijeka Puerto Princesa – u bogatom biljnom i životinjskom svijetu utvrđeno je 800 vrsta biljki iz 100 porodica, među kojima nekoliko vrts akaktusa i 295 vrsta drveća. U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih.


7. Planina Table – Neobična planina u Južnoj Africi. Specifična je jr umjestoj planinskih vrhova uglavnom ima ravnu plohu nastalu erizijom tijekom milijuna godina.

izvor:Dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version