Sedam svjetskih čuda prirode.

Sedam novih svjetskih čuda prirode izabralo se između 28 finalista.

Pobjednici su:

1. Amazonska prašuma – najveća svjetska prašuma poznata je kao područje s najvećom bioraznolikošću na svijetu. zauzima oko trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone kroz devet država, najvećim dijelom u Brazilu. Osim raznolikog biljnog i životinjskog svijeta Amazonska prašuma skriva i mnoga domorodačka plemena.

2. Zaljev Ha Long – zaljev se satoji od 1.960 otoka. More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice. Osim otoka brojna su i jezera i špilje. Zaljev uključuje i 14 endemskih biljnih te 60 životinjskih vrsta.

3. Iguazu slapovi – vodopadi na rijeci Iguazu, između Brazila i Argentine. Vodopadi rijeku dijele na dva dijela, gornji i donji tok, a imaju status svjetske baštine. Smatraju se najspektakularnijim vodpadima na svijetu. Sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara duž 2,7 kilometara.

4. Otok Jeju – vulkanski otok u Tijom oceanu, nalazi se u Korejskom tjesnacu. Ujedno je i najveći otok Južne Koreje. Uspavani vulkan Hallasan čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova posljednja aktivnost zabilježena je prije 800 godina. na vrhu vulkana nalazi se krater s jezerom. Značajne su i brojni tuneli kojima je nekada tekla lava, koji su danas prazne špilje.


5. Nacionalni park Komodo – obuhvaća tri veća otoka, Komodo, Rinca i Padar te 26 manjih otočića. Otoci su većinom vulkanskog porijekla, a visina im je do 735 metara. Otoci su ispresijecani padinama zelenila s bijelim pješčanim plažama te morem u kojem rastu koralji.


6. Podzemna rijeka Puerto Princesa – u bogatom biljnom i životinjskom svijetu utvrđeno je 800 vrsta biljki iz 100 porodica, među kojima nekoliko vrts akaktusa i 295 vrsta drveća. U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih.


7. Planina Table – Neobična planina u Južnoj Africi. Specifična je jr umjestoj planinskih vrhova uglavnom ima ravnu plohu nastalu erizijom tijekom milijuna godina.

izvor:Dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.