SALTSTRAUMEN, TJESNAC U KOJEM SE FORMIRAJU NAJSNAŽNIJI VIROVI NA SVIJETU

Saltstraumen tjesnac u Nordlandu, 30 km istočno od grada Bodø u Norveškoj, ima najsnažniju morsku struju na svijetu. Svakih šest sati, do 400 miliona kubičnih metara morske vode tjera svoj ​​put kroz 3 kilometra dugačak i 150 metara širok tjesnac, s brzinama vode koje dosežu 22 čvora (41 km/h).

U najsnažnijoj morskoj struji se formiraju i maelstromi, to jest, najsnažniji virovi na svijetu (Saltstraumen maelstromi) čiji promjer često iznosi i do 10 metara, a kada je morska struja dosegne vrhunac, vrtlozi budu duboki i do 5 metara.

Saltstraumen-1

Maelstrom (malström/malstrøm ) je riječ kojom se  u skandinavskim jezicima opisuju vrlo snažni virovi. 1841. godine riječ je u engleski jezik uveo Edgar Allan Poe, a od tada se koristi u velikom broju svjetskih jezika.

Pored toga što ima najsnažniju morsku struju i virove (maelstrome) na svijetu, Saltstraumen privlači turiste koji uživaju u ronjenju i ribolovu. Ali svi koji se nalaze u tjesnacu moraju uvijek biti na oprezu, jer se Saltstraumen smatra jako opasnim mjestom i zbog snažnih podvodnih struja, čak i kada je površina mirna.

Saltstraumen-2
Saltstraumen-3
Saltstraumen-4
Saltstraumen-5
Saltstraumen-6
Saltstraumen-7
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.