RAJSKO JEZERO: PLAVI BISER NA GRANICI IZMEĐU KINE I SJEVERNE KOREJE

Rajsko jezero je kratersko jezero na granici između Kine i Sjeverne Koreje. Nalazi se na planini Baekdu na nadmorskoj visini od 2.189,1 metara i prema Guinnessovoj knjizi rekorda najviše je kratersko jezero na svijetu.

Jezero je nastalo nakon erupcije oko 969. godine, kada je voda ispunila krater površine 9,82 km² sa prosječnom dubinom od 213 m. Tokom zime je uglavnom potpuno prekriveno debelim slojem leda.

Rajsko-jezero-1

U kineskoj literaturi poznato kao Južno more ili Tianchi, a u nekim krajevima kao Plavi biser ili safir, Rajsko jezero okružuju mnogi mitovi i legende, a među njima je i ona da u njemu živi čudovište (koje je navodno i snimljeno). U Sjevernoj Koreji se vjeruje da je Kim Jong-il rođen u blizini jezera. Nakon njegove smrti KCNA (centralna novinska agencija S. Koreje) je tvrdila da je led na jezeru pukao “tako glasno, čini se kao da je potresao nebo i Zemlju.”

Turisti uvijek napuštaju lokaciju jezera sa velikim oduševljenjem, ne samo zbog samog jezera, već i zbog drugih prirodnih čuda u području. Ovdje se nalazi najviši vulkanski vodopad na svijetu poznat kao Changbai vodopad. Do njega se nalaze i Changbai toplice, kao i niz drugih jezera, dolina i slapova duž sjeverne, zapadne i južne strane planine.

Rajsko-jezero-2
Rajsko-jezero-6
Rajsko-jezero-5
Rajsko-jezero-3
Rajsko-jezero-7
Rajsko-jezero-8
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.