PREDIVNA DOLINA GEJZIRA, RUSIJA

Otkrivena tek nedavno (1941), Dolina gejzira na poluotoku Kamčatki je jedno od najvećih polja gejzira na Zemlji i najveće u Euroaziji. Cijela ova dolina je još jedno spektakularno čudo prirode zbog čega je, kao dio vulkana Kamčatke, proglašena Svjetskom kulturnom baštinom.

U dolini se nalazi 90 gejzira, uglavnom smješteih na lijevoj strani 6 km dugog toka rijeke Gejsernaje. Sve gejzire hrane podzemne vode koje se nalaze i do 500 metara ispod površine, a njihove temperature dosežu i do 250 °C.

Dolina-gejzira-2

20 Velikih i 60 malih gejzira periodično izbacuju vodu (ponekad paru) u zrak kao male prirodne fontane, a temperatura ove vode u prosjeku iznosi oko 95° C. Pored prirodnih fontana, dolina je poznata i po egzotičnoj paleti boja koju stvara vulkanska glina. Željezni oksidi ovdje daju glini žutu, crvenu, pa čak i spektar narančaste boje.

Zbog vulkanskog topline, dolina ima jedinstvenu floru i faunu. Vruće izvore naseljavaju mikroorganizami i alge, a područje također privlači i mnogo veće životinje, kao što su česti gosti – medvjedi.

Dolina-gejzira-1
Dolina-gejzira-3
Dolina-gejzira-4
Dolina-gejzira-5
Dolina-gejzira-6
Dolina-gejzira-7
Dolina-gejzira-8
Dolina-gejzira-9
Dolina-gejzira-10
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.