Site icon BalkaPress.com

Prakornjače nisu imale oklop

U jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou znanstvenici su otkrili gotovo čitav fosil jedne prakornjače. Star je oko 228 milijuna godina i dugačak otprilike dva i pol metra. “Ispričao” je zanimljivu priču.

Naime, škotski i kineski znanstvenici su ponudili nove dokaze po kojima ispada da prakornjače nisu imale oklop. Sve dosad je bilo pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog čega je uvijek bilo zanimljivo pitanje kako i kada se tim životinjama razvio oklop te kako su im izgledali preci.

Rezultati studije provedene na Pekinškoj akademiji znanosti objavljeni su u časopisu Nature. Na spomenutom skeletu koji je pronađen je vidljiv kljun, ali također i nekoliko zuba što upućuje na “kariku koja nedostaje” u evoluciji ovih životinja. “Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom”, rekao je koautor studije Chun Li.

Chun tvrdi da oblik kostiju koji je otkriven na pronađenom fosilu ide u prilog tezi po kojoj kornjače imaju iste pretke kao većina gmazova.

“Fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, tj. potpornje za oklop, no nema razvijen oklop”, objasnio je dr. Nicholas Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

“Zanimljivo je kako je kljun gotovo potpuno razvijen i zubi su očuvani, iz čega proizlazi kako su ovaj polukljun i čeljust sa zubima odličan pokazatelj prijelaznih karakteristika u razvoju prema današnjim kornjačama”,tvrdi Fraser.

Dva i pol metra dugačak fosil ima i dugi rep te široka spljoštena rebra uzduž leđnog dijela, koja se čine poput svojevrsnog potpornja i preteče oklopa.

Oklop je izuzetno bitan za kornjače jer im služi kao zaštita, no omogućuje i da dulje vremena budu pod vodom. U njemu ima zaliha magnezija i kalija koje ih štite od razvoja mliječne kiseline.

Oklop leži na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima te na kralješcima. Znanstvenici tvrde kako su zahvaljujući ovom otkriću korak bliže saznanju činjenica na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se i da će uspjeti naći neki novi fosil koji će im dati još više podataka o ovim nepoznanicama.

Izvor: https://geek.hr/

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version