Pas-simbolika i vjerovanje

Simbolizam životinja: Pas je simbol vernosti, odanosti, požrtvovanosti i plemenitosti. Upravo zato se ova inteligentna životinja oduvek smatrala čovekovim najboljim prijateljem – on je tu da sluša, razume, i pomaže svom vlasniku u najtežim trenucima. Ovo se, svakako, ne odnosi samo na moderno doba. Neraskidiva veza čoveka i psa datira još iz perioda staroegipatske kulture gde je pas bio predmet kulta, a posebno mesto je zauzimao bog smrti Anubis, predstavljen u obliku hrta.

U grčkoj mitologiji se srećemo sa psom Kerberom, čuvarom podzemnog sveta, dok antički Rim takođe ima svoje svete pse, takozvane čuvare Vulkanove pećine. Dakle, istorijski posmatrano, pas je svuda oko nas – u mnogim pesmama, umetničkim delima, na freskama, skulpturama.

Za psa se često kaže da je životinja na koju u svakom trenutku možemo da se oslonimo. Pouzdan partner, ne samo u lovu, već i u svakodnevnom životu. Upravo te osobine mu dodeljuje i Keltska mitologija, gde je označen kao verni pratilac bogova i heroja. Dresiran je za borbu, ume da bude jako agresivan, ali mu Kelti pripisuju i isceliteljske moći, pa ga dovode u vezu sa onostranim. Kada govorimo o hrišćanstvu, pas se (zajedno sa mačkom) smatra nečistom životinjom, ali mu se ipak dodeljuje status životinje koja simbolizuje vernost i budućnost.

Interesantne činjenice o psima

Kinezi psa tradicionalno uzimaju za simbol radosti i sreće. Najpoznatiji u kineskoj kulturi je takozvani Fu-pas koji ne samo da štiti dom od loših ljudi, već istovremeno puža zaštitu i od negativne energije. Takođe, ne treba zaboraviti ni kineski zodijak, gde je pas označen kao jedanaesti znak kome se pripisuju ljubaznost, odanost, snalažljivost, velikodušnost i iskrenost. Kada se javi u snovima, pas se često povezuje sa prijateljstvima koja, u zavisnosti od detalja samog sna, mogu biti stavljena na neku vrstu ispita. Isto tako označava i našu animalnu prirodu.

Kada već govorimo o zodijaku, pomenimo i da se u modernoj astrologiji pas povezuje sa planetama Mars i Jupiter, kao i znakom Device. Značajno mesto zauzima i u Tarotu, gde u psihološkom smislu predstavlja našu potrebu za poverenjem, a takođe se dovodi u vezu i sa svim onim ljudima koji mogu da pomognu pitaču na tom putu. Možete ga pronaći na sledećim kartama: Luda, Mesec i Deset Pentagrama.

Izvor:simboli.rs

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.