Site icon BalkaPress.com

Odakle potječe mit o zmajevima?

Zmaj je u mnogim svjetskim mitologijama čudovište nalik golemoj zmiji ili kakvom drugom gmazu, s magičnim osobinama. Mitološka stvorenja koja posjeduju slične osobine vrlo se često pojavljuju u različitim svjetskim kulturama.

Stručnjaci smatraju da se vjerovanje u zmajeve razvilo posebno u Europi i Kini, a možda i u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji. Kako se ovo moglo dogoditi? Mnogi nagađaju da su izvor ovog mita stvarne životinje. Evo onih najvjerojatnijih:

1. Dinosauri

Stari su narodi možda otkrili fosile dinosaura i krivo ih protumačili kao ostatke zmajeva. Kineski povjesničar iz 4. stoljeća, Chang Qu krivo je nazvao fosil koji se danas nalazi u pokrajini Sečuan. Pogledajte sami fosiliziranog stegosaurusa i možda ćete vidjeti zašto – ovo veliko stvorenje dugačko je oko 9 metara, visoko 4 metra, a prekriveno je snažnim oklopom i šiljcima za obranu.

2. Nilski krokodil

Ovi krokodili potječu iz ispodsaharske Afrike, no davno prije možda su bili rasprostranjeniji i inspirirali europsku legendu o zmajevima plivajući preko Mediteranskog mora do Italije ili Grčke. Nilski su krokodili među najvećim krokodilima – odrasle jedinke mogu dosegnuti duljinu od 5 i pol metara, a za razliku od ostalih krokodilskih vrsta, mogu dignuti tijelo sa zemlje, što se naziva „high walk”. Ovog bi se velikog krokodila moglo lagano zamijeniti za zmaja.

3. Varani (Goanna)

Australija je dom brojnim vrstama varana koji se nazivaju još i Goanne. Ovi veliki predatori imaju vrlo oštre zube i kandže i bili su važna stvorenja u tradicionalnoj kulturi Aboridžina. Nedavna su istraživanja pokazala kako Goanne mogu proizvesti otrov zbog koje žrtve ugriza mogu razviti infekcije. Ove životinje mogu biti odgovorne za mit o zmajevima – barem u Australiji.

4. Kitovi

Drugi pak smatraju da je otkriće megafaune, poput kitova, pokrenulo priče o zmajevima. Drevni ljudi koji su naišli na kosti kitova nisu mogli znati da su životinje živjele u vodi, a ideja o tako velikim bićima mogla je natjerati ljude da pomisle da su kitovi bili predatori. Zbog činjenice da kitovi u vodi provode 90 posto vremena, drevnim su ljudima bili vrlo nepoznati.

5. Ljudski mozak

Najfascinantnije objašnjenje uključuje neočekivanu životinju – čovjeka. U svojoj knjizi An Instinct for Dragons, antropolog David E. Jones govori o tome da je vjerovanje u zmajeve toliko rašireno među drevnim kulturama zato što je evolucija ugradila urođeni strah od predatora u ljudski um. Kao što majmuni pokazuju strah od zmija i velikih mačaka, Jones smatra da strah od velikih predatora poput pitona postoji i kod hominida. Nešto su se kasnije ovi univerzalni strahovi kombinirali s kulturom i stvorili mit o zmajevima.

Izvor: SmithsonianMag

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version