Site icon BalkaPress.com

Nitko nema odgovor: 7 stvari pronađenih na Zemlji koje nitko ne može objasniti

O nekima je otkriven samo dio priče, dok o drugima znanstvenici i brojni stručnjaci još uvijek ne znaju ništa…

G

Istina, nekad se mislilo kako je grmljavina siguran znak bijesa bogova, a onda se vremenom došlo do spoznaje kako se radi tek o pražnjenju elektriciteta…

Ipak, neke stvari nisu objašnjenje ni dan danas. I pritom ne mislimo na nekakva čudesna ozdravljenja ili slično tome, već na neke ‘neobično obične’ stvari pronađene na našem planetu. O nekima je otkriven samo dio priče, dok o drugima ne znamo ništa. Vrijeme je da vas upoznamo s njima, jer tko zna, možda ćete vi imati nekakvo logično objašnjenje…

Vrata Sunca, Bolivija

Za Stonehenge ste svi čuli, dijelom zato što je i u Engleskoj, koja nam je ipak relativno blizu. Za ova vrata vjerojatno niste nikad, ali eto, niste ni krivi što je Bolivija na drugom kraju svijeta. Ona su nikad objašnjena, a neki tumače kako su dokaz da upravo iz Bolivije potječu prvi stanovnici Zemlje. To ne znamo, ali vjerujemo upućenima koji kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrijednost.

L’Anse aux Meadows, Kanada


Ma tko kaže da je Ameriku otkrio Kolumbo? Ostatci ovog mjesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živjeli Vikinzi. Smatra se kako ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. Osamnaest godina poslije UNESCO ga je uvrstio na popis Svjetske baštine, a i Kanađani se itekako diče njime.

Gobekli Tepe, Turska

U Turskoj se zaista svašta našlo, što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima svijeta prošlosti. Tako je Heinrich Schliemann upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovdje su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doba neolitika, a može poslužiti dokaz koliko je važnu ulogu religija igrala i u tadašnjem vremenu.

Voynichev rukopis (manuskript)

Knjiga obavijena velom tajne napisana je prije više od pet stotina godina, a ime nije dobila po hrvatskom mjestu Vojnić, već po američkom trgovcu knjigama Wilfridu Voynichu koji ju je pronašao početkom 20. stoljeća. Napisana je nepoznatim jezikom, koji je ostao nepoznat do dana današnjeg. Prije dvije godine dva su istraživačka tima objavila kako su riješila misterij, ali je problem nastao kad se pokazalo da su oba iznijele potpuno drukčije zaključke. Naime, jedni su utvrdili da je napisana nepoznatim meksičkim dijalektom, a drugi da je riječ o kodiranom azijskom jeziku. Više pročitajte ovdje.

Kamene kugle, Kostarika

Nalaze se u dolini Diquis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do najvećih promjera dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Daquis civilizacija, a naravno da se uz njih vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde kako su došle s Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih donijeli Mali zeleni. Najvjerojatnije je ipak da ih je izradila gore spomenuta civilizacija, a znanstvenici i dan danas nisu našli odgovor na koji način.



Mohendžo Daro

Povijesni grad na području današnjeg Pakistana, najveći očuvani grad iz brončanog doba. Jedan je od najvećih naselja tog vremena, jer se vjeruje kako Mohendžo Daro bio dom za više od 40 tisuća stanovnika. Nevjerojatno zvuči i činjenica kako je grad imao napravljen i sustav kanalizacije, kao i riješen odvod vode i druge slične stvari, s obzirom na činjenica da je nastao između 2600. i 1800. godina prije nove ere.

Saksaywaman


Pravilno naslagane stijene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezivnog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version