NEVJEROVATNA PODVODNA ŠUMA JEZERA KAINDI, KAZAHSTAN

Kaindi je idilično planinsko jezero koje se nalazi u kazahstanskom dijelu Tian Shan planine, u blizini najvećeg grada u zemlji, Almaty. Jezero je nastalo nakon potresa 1911. godine koji je izazvao veliki veliki odron, i pri tome stvorio prirodnu branu. Kiša je zatim ispunila dolinu i stvorila prekrasno tirkizno jezero.

Jezero je poznato po svojoj ljepoti, ali najviše po podvodnoj šumi. Iznad vode, potopljeno drveće izgleda kao jarboli izgubljenih brodova, a ispod površine, na njima su još uijek ostale grane koje istovremeno stvaraju očaravajući ali i pomalo jeziv prizor.

Kaindi-jezero-1

Voda u jezeru je uvijek hladna, zbog čega su grane ostale na stablima čak 100 godina nakon potopa. Bistra planinska voda također ima i odličnu vidljivost, zbog čega je jezero popularno za lokalne ronioce i ribare.

Uprkost dobroj vidljivosti i spektakularnom prizoru, jezero svake godine posjeti poprilično mali broj turista,  uglavnom zato što je zasjenjeno poznatijim Bolshoe Almatinskoe i Kolsay jezerima koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Kaindi-jezero-2
Kaindi-jezero-3
Kaindi-jezero-4
Kaindi-jezero-5
Kaindi-jezero-6
Kaindi-jezero-7
Kaindi-jezero-8
Kaindi-jezero-9

izvor:http://pixelizam.com

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.