Site icon BalkaPress.com

Neobični sportovi

Čovek od davnina pokušava za sebe da pronađe najzabavniji način da ispuni svoje slobodno vreme i u tome je dolazio do raznih ideja. Iz zabave i dokolice nastali su neki od najvećih svetskih izuma, igara ali i sportova.

Neki od tih sportova su popularni širom sveta ali većina njih se nikad nije ni igrala van granica jedne države ili grada. Većina ovih disciplina predstavljaju kombinaciju nama dosta poznatijih, kao što su jedinstvo šaha i boksa, plesa i borilačkih veština, plivanja i hokeja. Ovo su neki od njih.

Bosabal

Kolevka ovog sporta je Španija a izmislio ga je Belgijanac Filip Ejkmans. Bosabal najviše podseća na odbojku ali u njemu se kombinuju i elementi fudbala i kapoeire. Teren na pola deli mreža a obe strane terena su prekrivene trampolinom i ona osigurava igrače prilikom pada. Igra uključuje četiri ili pet igrača u svakom polju. Pravila su slična kao i u odbojci. Igra se u tri dobijena seta do 25 poena. Cilj je loptu ubaciti u protivničko polje. Loptu je dozvoljeno udarati rukom, nogom i glavom. Mečevi se igraju uz zvuke brazilske muzike Bosa Nove po kojoj je sport dobio ime. S obzirom da se sport igra na trampolinama, Bosabal je tako veoma atraktivan sport a igra se u mnogo zemalja sveta.

Zorbing

Zorbing je neobičan sport koji je nastao 1990. godine u Novom Zelandu. Takmičar se nalazi u velikoj vazdušnoj, gumenoj lopti i spušta se niz brdo gde je napravljena staza kao za skijanje. Pokretima tela dok je u lopti igrač koordinira svoj spust i spušta se niz stazu. Ovaj sport je veoma popularan u Evropi, posebno u Engleskoj, Škotskoj, Velsu, Estoniji, Severnoj Irskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Češkoj i Slovačkoj ali takođe i u SAD-u i Japanu.

Botaoši

Još u Drugom svetskom ratu nastao je pre svega kao vojna vežba. Botaoši se kasnije igrao u gotovo svim japanskim školama. Cilj igre je oboriti protivnički drveni stub visine od tri i pet metara. U jednom timu ima 75 igrača. Igra se u dve runde, u jednoj branite svoj stub a u drugoj napadate protivnički a pobednička ekipa je ona koja brže obori protivnički stub. Sa tim velikim brojem igrača, igra izgleda kao veliki nered. Međutim botaoši je igra koja zahteva veliku disciplinu i koncetraciju jer svaki igrač ima svoju ulogu.

Ski bajking

Ako ste mislili da je vaš bicikl neupotrebljiv u toku zime, grdno se varate. Ukoliko na vaš bicikl dodate adekvatne dodatke za kretanje na snegu onda je vreme za ludu vožnju na snežnim padinama Kolorada. Na međunarodnom biciklističkom ski festivalu, jednom godišnje se okupi veliki broj psitalica ovog sporta.

Ajs karting

Jedan od najzabavnijih načina da provedete zanimljive zimske trenutke su upravo karting trke na ledenim barama, jezerima ili snegu. Ovaj sport je veoma popularan u Laponiji a u njemu uživaju i profesionalci ali i obični amateri.

Polo na slonovima

Polo je sport gde inače igrači jašu konje. Međutim Nepalske aristokrate su u polo uneli novinu. Mogli su sebi da priušte i slonove i tako je nastao ovaj čudni sport. Igru igraju dva takmičara od kojih svaki od njih nosi dugački štap kojim udaraju loptu u protivnički gol. Svaki takmičar ima i svog partnera koji upravlja slonom. Polo na slonovima je početkom dvadesetog veka počeo da se igra i u Indiji među bogatijim pristalicama koji su uspeli da ovaj sport značajno popularizuju. Englezi, zadivljeni neobičnošću ovog sporta su u decembru 2008. godine odlučili da organizuju i prvi svetski turnir u polu na slonovima.

Podvodni hokej

Dinamičan sport nastao jos u pedesetim godinama 20. veka. Njegova kolevka je Velika Britanija ali ubrzo ovaj sport postaje popularan i u drugim krajevima Evrope i sveta. Igraju ga i muškarci i žene. Svaki tim ima po deset igrača, šest kojih su na terenu dok su ostala četiri zamene. Cilj je kao i u hokeju, uterati pak u protivnički gol. Igra se sastoji od dva perioda od po 15 minuta a pauza na poluvremenu traje tri minuta. Nakon odmora timovi menjaju strane. Od opreme koju igrač mora imati sa sobom su: disaljka, kapica (slične onim kao za vaterpolo), maska za ronjenje, drvena ili plastična palica koja je dosta manja od hokejaške (drži se isključivo jednom rukom za dršku) i peraja. Igračima je takođe dozvoljeno da isplivavaju na površinu po kiseonik. Podvodni hokej se već duže vreme igra i u Srbiji i Hrvatskoj i na turnirima su ostvarili zapažene rezultate.

Kraljevski karnevalski fudbal

U Engleskom gradiću Ešborn svake godine uoči velikog posta igraju se dve utakmice kraljevskog karnevalskog fudbala. Ovaj sport je čudan upravo zbog toga što u njemu igrači mogu da budu svi koji su se u tom trenutku zadesili na ulicama ovog grada. Igraju ga muškarci, žene i deca i oni su podeljeni u dva velika tima. Utakmica počinje tačno u 14 časova kada lopta biva ubačena u masu. Teren je celi Ešborn. Cilj igre je postići gol. Golovi se nalaze kod dva stara mlina, udaljeni oko pet kilometara jedan od drugog, a gol se postiže tako što igrač udari loptu tri puta o označeno mesto na mlinu. Loptu je dozvoljeno udarati i šutirati i rukama i nogama. Smatra se da je kraljevski karnevalski fudbal nastao još u 14. veku a umesto lopte koristila se odrubljena ljudska glava koja je bačena u masu nakon javnog pogubljenja.

Šahovski boks

Kao što mu i samo ime kaže ovaj sport je mešavina šaha i boksa. Predstavlja neobičan spoj mentalnih i fizičkih sposobnosti. Popularan je u Finskoj a ideju za ovaj sport prvi je dobio Enes Bilalović iz Beograda, koji ga je onakvim kakav je danas predstavio u svom stripu iz 1992. godine. No, Finci većinom ne žele da prihvate Bilalovića kao izumitelja ovog sporta, već njegove korene vide u filmu finskog režisera Ere Kokonena iz 1991.godine. Partija je podeljena u 11 rundi u trajanju od četiri minuta, u kojima se neizmenično smenjuju šah i boks. Pobednik je onaj koji koji prvi matira ili nokautira protivnika.

Kotrljanje sireva

Gloucester je gradić u Velikoj Britaniji koji se smatra kolevkom jednog on najčudnijih svetskih sportova. Stanovnici ovog grada se okupljaju svake godinekako bi očuvali tradiciju ove discipline staru oko 200 godina. Pravila su jednostavna. Kolut sira se baca sa vrha padine i to označava početak spusta niz padinu. Teorijski, pobednik je onaj ko uhvati kotrljajući sir. Međutim to je gotovo nemoguće jer sir prilikom spusta dostiže neverovatnu brzinu. Prema tome pobednikom se smatra onaj takmičar koji se prvi spusti do ciljne linije. Sport često za sobom nosi i teške povrede a medicinske ekipe imaju pune ruke posla. A nagrada je pogađajte – sir.

Šutiranje golenjače

Ova brutalna disciplina stara je više od 400 godina. Šutiranje golenjače (kosti potkoljenice) deo je Kotsvold turnira u Engleskoj. U ovoj disciplini učestvuju dva takmičara i cilj je da obore jedan drugog, zadajući nožne udarce u golenjaču. Pobednik je onaj koji prvi osvoji tri boda, a bodovi se dobijaju kada oborite protivnika. Ispod pantalona u predelu potkolenice takmičarima je dozvoljeno da stave seno kako bi ublažili udarce, ali ipak to se ne može smatrati adekvatnom zaštitom s obzirom na jačinu udaraca koje zada protivnik.

Ronjenje u blatu

Velšani se krajem avgusta već više od 20 godina zabavljaju uz vrlo neobičnu disciplinu. Potrebno je biti najbrži u ronjenju kroz kanal u močvari dužine oko 50 metara. Od obavezne opreme potrebna je disaljka i peraja za plivanje koji se koriste za ronjenje u moru. Pobednik je takmičar koji ima najbolje vreme u dve trke koje se održavaju. U sportu podjednako uživaju i muškarci i žene. Ronjenje u blatu je veoma atraktivan sport i veliki broj posetioca dođu u Vels iz svih krajeva sveta kako bi uživali.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version