NAQSH-I RUSTAM: DREVNE GROBNICE PERZIJSKIH KRALJEVA, IRAN

Većina je ljudi čula za Perzepolis u Iranu, ceremonijalni glavni grad drevnog Perzijskog Carstva. Oko 12 km od ove antičke metropole nalazi se jedno manje poznato, ali jednako impresivno mjesto – Naqsh-i Rustam, gigantska grobnica perzijskih kraljeva ukrašena reljefima starim i do 3000 godina.

Naqsh-i Rustam, grubo prevedeno kao Prijestolje Rustama, se nekada smatralo svetom planinom u kojoj su ukopana četiri vladara Ahemenidskog Perzijskog Carstva (oko 500 gdina prije nove ere).

Naqsh-i-Rustam-1

Najstariji reljef pronađen na Naqsh-i Rustamu je danas teško oštećen, a izrezbaren je prije otprilike 1000 godina prije nove ere. On prikazuje blijedu sliku čovjeka i smatra se da datira iz doba Elama, jedne od najstarijih poznatih civilizacija. Pored ovog reljefa na litici se nalazi još niz sličnih, od kojih je možda i najpoznatiji lik mitskog junaka Rostama.

No, daleko najupečatljiviji dio Naqsh-i Rustama su grobnice isklesane u litice stijene lokalno poznate kao “perzijski križevi”. Ulaz u svaki grob je u središtu svakog križa, koji vodi do male sobe u kojoj kralj leži u sarkofagu.

U jednoj od grobnica (identificirano popratnim natpisom) leži Darije I, a smatra se da u ostale tri grobnice leže Kserks I (Xerxes), Artakserks I i Darije II. U petoj nedovršenoj grobnici je vjerovatno trebao počivati Artakserks III, posljednji kralj Ahemenidskog Perzijskog Carstva.

Naqsh-i-Rustam-2
Naqsh-i-Rustam-3
Naqsh-i-Rustam-4
Naqsh-i-Rustam-5
Naqsh-i-Rustam-6
Naqsh-i-Rustam-7
Naqsh-i-Rustam-8
Naqsh-i-Rustam-9
Naqsh-i-Rustam-10
Naqsh-i-Rustam-11
Naqsh-i-Rustam-12
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.