Site icon BalkaPress.com

Najstariji nogometni klub na svijetu.(Počeci nogometa)

Engleski Sheffield FC osnovan je 24. Oktobra 1855. i od strane FIFA je zvanično priznat kao najstariji klub na svijetu.
Osnovala su ga dva igrača kriketa Nathaniel Creswick i trgovac vinom, William Prest u engleskom gradu Sheffield u grofoviji South Yorkshire.

Nakon toga nastali su i drugi klubovi diljem Engleske. Ovi događaji su pripremili teren za osnivanje nogometnog saveza. Datum 26. listopada 1863. ući će zauvijek u povijest kao dan kada su se u Londonu sastali predstavnici 11 klubova i formirali prvi nogometni savez. U izvornom obliku ovaj savez se nazivao Football Association (Nogometni savez), a svi klubovi koji su igrali po njihovim pravilima nazivani su klubovi asocijacije („assoc“).

Nogomet se narednih godina širio i izvan Engleske na europski kontinent, a potom i dalje. Formirani su nacionalni savezi, a 1904. osnovana je i svjetska nogometna federacija FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Prva međunarodna utakmica između dvije nacionalne reprezentacije, Engleske i Škotske, odigrana je 1872. 1902. u Beču odigrana je prva takva utakmica izvan Velike Britanije, a igrali su Austrija i Mađarska.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version