Najstariji nogometni klub na svijetu.(Počeci nogometa)

Engleski Sheffield FC osnovan je 24. Oktobra 1855. i od strane FIFA je zvanično priznat kao najstariji klub na svijetu.
Osnovala su ga dva igrača kriketa Nathaniel Creswick i trgovac vinom, William Prest u engleskom gradu Sheffield u grofoviji South Yorkshire.

Nakon toga nastali su i drugi klubovi diljem Engleske. Ovi događaji su pripremili teren za osnivanje nogometnog saveza. Datum 26. listopada 1863. ući će zauvijek u povijest kao dan kada su se u Londonu sastali predstavnici 11 klubova i formirali prvi nogometni savez. U izvornom obliku ovaj savez se nazivao Football Association (Nogometni savez), a svi klubovi koji su igrali po njihovim pravilima nazivani su klubovi asocijacije („assoc“).

Nogomet se narednih godina širio i izvan Engleske na europski kontinent, a potom i dalje. Formirani su nacionalni savezi, a 1904. osnovana je i svjetska nogometna federacija FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Prva međunarodna utakmica između dvije nacionalne reprezentacije, Engleske i Škotske, odigrana je 1872. 1902. u Beču odigrana je prva takva utakmica izvan Velike Britanije, a igrali su Austrija i Mađarska.

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.