Najstarija sveučilišta na svijetu

Ponosim se što sam učenik Nalanda tradicije koja se odlikuje oslanjanjem na razum i logiku.
Tu je tradiciju u VIII. stoljeću u Tibet prenio učenjak iz Nalande Shantarakshita, a mi smo je održali živom proširenim i posvećenim učenjem. Čini se da je tradicija Nalande danas najsveobuhvatnije raspoloživo izlaganje Buddhina učenja. Ona uključuje poznavanje uma i emocija, što je od potencijalne koristi cijelom čovječanstvu. Od te sam tradicije naučio ispravno viđenje stvarnosti i kako odgajati um svladavanjem uznemiravajućih emocija.
Njegova Svetost Dalaj-Lama XIV.

Jeste li znali da se među najstarija sveučilišta na svijetu ubrajaju i ona indijska?

Danas su najpoznatija Nalanda i Taksila. U svakom od njih na vrhuncu razvoja studiralo je više od 10 000 studenata i poučavalo oko 2000 profesora. Što bi značilo da je svaki učitelj imao po pet učenika, a pouke su bile isključivo usmene.

Taksila (na sanskrtu Taksaśilā), danas važan arheološki lokalitet u provinciji Pandžab u Pakistanu, bila je važno vedsko i budističko središte od VI. st. pr. Kr. do II. st. po. Kr. Od 1980. godine je na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske kulturne baštine. Grad Takšašilu prema legendi osnovao je Takša, sin Bharate i Mandavi iz indijskog epa Ramajana te drevni kralj države Takša Kanda, a njegovo ime na sanskrtu znači “pripada kralju Takši”. Ime po kojem ga mi znamo je grecizirano.

Sveučilište u Taksili pohađali su studenti iz Kine, Grčke, Egipta, Male Azije, Perzije, Arabije… Izvori tvrde da je tamo učio i grčki filozof Pitagora kojeg spominju kao Yavancharyu (Jonski učitelj), kao i neki njegovi učenici. Zanimljivo je da je Pitagorin poučak opisan stoljećima prije u Shulva sutri koja pripada vedskim tekstovima.

Na sveučilištu se poučavala medicina, filozofija, jezici, astronomija, ekonomske i političke znanosti, ali i streljaštvo, muzika, ples… Najpoznatiji učitelj bio je Chanakya, filozof i kraljevski savjetnik.

To sveučilište spominje grčki povjesničar Herodot, a 326. godine posjetio ga je i Aleksandar Makedonski.

Sveučilište Nalanda (u prijevodu “Mjesto koje daruje lotos”) djelovalo je od V. st. pr. Kr. do kraja XII. st. po. Kr. Za usporedbu, Bologna je kao najstarije sveučilište u Europi osnovano 1088. godine. Nalanda se nalazi u državi Bihar, na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Studenti su dolazili iz Kine, Japana, Koreje, Sumatre, Perzije pa čak i Europe. Studirati je mogao svatko bez obzira na spol, kastu, rasu i vjeroispovijest, a jedini uvjet bila je starost iznad 16 godina te položen prijemni ispit.

Sveučilište opisuje i kineski povjesničar Hsuan Tsang koji je tamo studirao i prenio oko 700 tekstova iz Nalande u Kinu.

Izučavale su se: filozofija, fizika, metafizika, sveti spisi, medicina, astronomija, gramatika, matematika, embriologija i imunologija.

Čuveni su učenici Buddhin učenik Sariputta, Nagarjuna i Aryadeva, a najpoznatiji učitelj bio je ­Padmasambhava koji je u Nalandi poučavao jogu.

Sveučilište je bilo važno središte budističkog učenja, imalo je šest hramova i 108 samostana. Značajne su bile i tri knjižnice koje su posjedovale na stotine tisuća tekstova. Jedna od njih se zvala Dharmaganja, što se može prevesti kao Trezor Istine, a druga Dharma Gunj – Planina Istine.

izvor:nova akropola

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.