Site icon BalkaPress.com

Najčudnije stvari pronađene na dnu mora

Za vas izdvajamo pet najčudnijih stvari pronađenih na dnu mora. Glavna misao vodilja zbog koje se odvijala ekspedicija do mesta gde je Titanik potonuo bila je pronalazak modrog srca, golemog dijamanta koji je potonuo zajedno sa njim. Znamo kako je završio film, ali niko živ ne zna šta sve krije morsko dno – danas vam pričamo o nekolicini veoma zanimljivih stvari koje su tamo pronađene…

Na dnu mora nalaze se stvari koje tamo baš i nisu namerno. Lista tih stvari je podugačka, a mi vam donosimo tek par najčudnijih pronalazaka sa dna mora.

Računar iz antičke Grčke

Mehanizam koji su ronioci pronašli 1900. godine u blizini Grčke obale jedan je od najfascinantnijih pronalazaka uopšte. Iako nije zaista jasno čemu je ovaj mehanizam služio, zbog njegove složenosti prozvali su ga prvim analognim računarom. Iako je ležao hiljadama godina na dnu mora, ostao je savršeno očuvan, ali ipak nefunkcionalan. Glavna pretpostavka je da je ovaj mehanizam služio za predviđanje pomračine sunca i meseca prema drevnom vabilonskom računanju, ali to je samo pretpostavka – njegova prava funkcija i dalje ostaje tajna.

Motori Apolla 11

U martu 2013. godine, predsednik uprave Amazona Jeff Bezos odlučio je da je vreme za napraviti nešto potpuno ludo, i krenuo u potragu za motorima koji su služili za poletanje prilikom lansiranja misije Apollo 11. Ovi motori su ležali na dnu okeana od lansiranja 1969. godine. Motori su izvađeni u potpunoj tajnosti i samo retki su znali za misiju sve dok se sa sigurnošću nije moglo utvrditi da su baš to motori sa legendarnog leta. Motori su trenutačno na restauraciji a nakon toga sele se u Kansas u centar za svemirska istraživanja.

Drevni potopljeni grad

Kako je moguće da se izgubi celi jedan grad i nestane svaki trag o njemu? Začudo, događa se mnogo češće nego što to možete zamisliti. Kako nivo mora raste svake godine sve više zbog topljenja polarnog leda, nestanak gradova koji se nalaze na obali u budućnosti biće učestala pojava. Današnja tehnologija omogućava nam da možemo rekonstruisati te podvodne ruševine. Najbolji primer leži na samoj obali Egipta. Grad Thonis, poznatiji kao Heraklion, hiljadama godina ležao je neotkriven i potpuno zaboravljen ispod peska i mulja Mediterana. Sve do 2000. godine kada ga je otkrio jedan podvodni arheolog. Još uvek se ne zna zašto je potopljen, ali zahvaljujući tome artefakti su ostali savršeno sačuvani. Uz mnogo statua pronađeno je i podosta zlata.

Ukleti smaragdi

Jay Miscovish iz Key Westa na Floridi je prilikom jednog opijanja u baru kupio od prijatelja tajanstvenu kartu do blaga. Miscovich je povremeni lovac na blaga i amaterski ronioc, a pomoću ove karte stekao je multimilionsko bogatstvo pronalaskom smaragda u dubinama Floridskog zaliva. Poreklo smaragda je nepoznato, ali kad je priča dospela na vesti podstakla je istragu FBI-a. Ponukan činjenicom da će dugo čekati na isplatu pronalaska i uz sav stres u vezi istrage, doveo je do toga da je Miscovish nekoliko meseci nakon pronalaska oduzeo život. Trojica od petero inspektora koji su radili na slučaju misteriozno su poginuli prilikom eksplozije automobila na autoputu, a peti inspektor je nestao i ni danas se ne zna ikakav trag. Možda je ponekad bolje da zaboravljeno blago ostane zaboravljeno.

Mitski kraken

Niti jedan popis sa najčudnijim pronalascima u morima ne bi bio potpun bez divovskog čudovišta sa puno krakova. Iako se znalo da postoje zbog naplavina na obalama širom sveta, i jer su ih ribari mrtve izvlačili iz mora, niko nikad nije uspeo snimiti živu divovsku lignju. Prvi snimak divovske lignje bio je 2012. godine prilikom snimanja emisije: Ganjanje divova: na tragu divovske lignje, kada je doslovnom poterom snimljen jedan ogroman primerak i to kako se hrani. Pa se vi kupajte po noću…

Izvor:punkufer.dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version