Site icon BalkaPress.com

NACIONALNI PARK U MADAGASKARU: DOM FASCINANTNE KAMENE ŠUME

Na površini od 752 kvadratna kilometra nalazi se uistinu nevjerovatan i fascinantan krajolik: Tsingy de Bemaraha Nacionalni Park u Madagaskaru. 1990. godine postao je dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a najpoznatiji je kao dom kamenoj šumi poznatoj kao Tsingy. Riječ Tsingy se može grubo prevesti kao ‘mjesto gdje se ne može hodati bos’.

Kamena šuma je sačinjena od visokih šiljatih stijena, koje su doslovno oštre kao žilet, i koje su razlog zašto ovaj neobični krajolik ima mnogo manje posjeta nego drugi nacionalni parkovi u svijetu. Pored oštrih stijena, Bemaraha Nacionalni Park je pun  izvanrednih šumskih kanjona, vlažnih pećina i jedinstvene flore i faune.

Nacionalni park se dijeli na dvije geološke formacije: Veliki Tsingy i Mali Tsingy. Zajedno sa susjednim Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve.

Zbog svoje neobične prirode, Nacionalni park je postao dom velikom broju endemskih vrsta biljaka i životinja. To i ne bi trebalo da čudi, jer, 90 posto svih vrsta koje se nalaze na Madagaskaru su endemi.

Formiranje neobičnih stijena počelo je prije oko 200 miliona godina. Tokom godina, zbog tektonske aktivnosti u regiji, razina mora je pala a krhke stijene su izašle na površinu. Na kraju, ove drevne sedimente su oblikovale i naoštrile monsunske kiše, te konačno stvorile ono što vidimo danas.

Većina ljudi se slaže da je Tsingy de Bemaraha Nacionalni Park najljepše geološko nalazište na svijetu. Nije ga lako istražiti, ali čak i sam pogled na fotografije ostavlja bez daha. Možda vam i ne izgleda kao savršena turistička destinaciju, ali svi koji su imali priliku da jednom posjete park, imaju želju da ga posjete i drugi put.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version