Megapolis gdje ce zivjeti 130 miliona ljudi

Kinezi će napraviti megalopolis u kome će živeti 130 miliona stanovnika i saobraćajno ga povezati tako da se sa kraja na kraj tog ogromnog grada može doći za jedan čas.

U sastav tog megalopolisa ušli bi gradovi Peking, Tianjin i delovi provincije Habei, kao i novi grad koji će uskoro početi da se gradi.

Reč je o novom gradu u specijalnoj ekonomskoj zoni nazvanoj: Novo područje Xiongan, koji bi trebalo da zauzima površinu tri puta veću od najvećeg grada u SAD, Njujorka.

Službene vladine agencije saopštavaju da će novi grad smanjiti pritisak na automobile preopterećenom Pekingu, u kojem živi 22 miliona stanovnika.

Nakon najave izgradnje novog grada, cene nekretnina doslovno su se udvostručile u jednom danu, prenose lokalni mediji i svetske agencije.

Interes za nekretnine bio je toliki da je kineska Vlada proglasila privremenu zabranu kupovine, iako to nije sprečilo ilegalne trgovce da i dalje mešetare.

Vlada je već odobrila 36 milijardi dolara za gradnju 1 100 kilometara novih željezničkih linija u tri godine, koje bi trebalo da čine osnovu transportnog sistema novog megalopolisa koji je nazvan Jing Jin Ji, a u koji će ući i Hingan kada bude napravljen.

Dugoročno je planirana izgradnja 24 gradske linije (do 2050. godine), a njih osam do 2020. godine. Cilj je da se sa bilo kojeg kraja budućeg grada na drugi kraj može doći u roku od sat vremena.

Izvor:srpskacafe.com

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.