Med i čovjekovo zdravlje

Med ima mnogobrojna svojstva: anti-bakterijsko, anti-biotsko, antioksidantno, anti-karijesno, anti-inflamatorno, anti-mikrobno, bio-stimulativno, kurativno, depurativno, emulijentno, energetsko, imunostimulativno, imuno-supresivno, laksativno, nutritivno, anti-parazitsko, regerativno, kao stimulator anabolizma, stimulator regeneracije epitela, endotela i ćelijskih menbrana, tonikardično, zaceljuje rane. Sve nas ovo navodi da med mora da bude uvršćen u redovnu ishranu svakog čoveka.

Praktičan savet: Med se ne jede, med se pije.

Preporuka: Ujutru na prazan stomak umesto kafe, popijte čaj sa medom, limunom, cimetom i jabukovim sirćetom (ako vam jabukovo sirće ne smeta). Pa tek onda kafa.

Mnogi ljudi, naročito žene, koriste razne industrijske preparate i kozmetiku ne bi li im koza bila lepa i zdrava. A postiže se suprotan efekat. Med neverovatno dobro utice na kožu, bilo da pravite 20% rastvor meda u vodi i posle to nanosite na lice ili kožu, bilo konzumiranjem meda, čime se koža hrani iznutra. Koža je najveći organ pa je potrebna njena stalna nega a med vam to omogućuje.

Med mora da ima svaka porodica koja vodi računa o zdravoj ishrani. Oni koji ga koriste pri lečenju, moraju da znaju kako se med pravilno koristi u borbi protiv svoje bolesti. Ne postoji najbolji med već je svaki namenjen za određenu svrhu.

Prednosti meda nad drugim oblicima šećera: ne nadražuje zidove organa za varenje, brzo se i lako asimilira, brzo zadovoljava potrebu za energijom, sportistima omogućuje brzi oporavak, najlakši je za bubrege, ima prirodno i laksativno dejstvo, deluje smirujuće na organizam. Dnevna hranjiva doza za odraslog čoveka je od 60 grama pa do 100 grama podeljeno u nekoliko obroka. Deci i starijim osobama preporučuje se da svakog jutra, tokom zimskih meseci uzimaju supenu kašiku meda sa sokom od pola limuna, pre doručka, i to 30 minuta.

Inače, o medu se još od davnina pisalo. Hipokrat je još u 4. veku nove ere pisao: Med stvara toplotu, čisti rane i čireve i leči karankule. U prvoj medicinskoj knjizi na papirusu (1700.) spomenuti su mnogobrojni primeri o terapijskoj primeni meda: u internoj medicine, za hirurške zavoje, opekotine, čireve i kod upale oka.

Ruska škola je zastupala gledište da med izuzetno dobro deluje na nervni sistem i varenje. Med je materija koja se lako razlaže u crevima, a koja se potom, dospevajući u jetru, pretvara u glikogen. Poznato je da ukoliko ima dovoljno glikogena, masna degeneracija jetre nije moguća, zbog postojanja antagonizma koji je kod ove pojave dokazan.

U svakom slučaju pozitivne karakteristike meda su jako velike kada se radi o čovekovom zdravlju, iako valja napomenuti da ni u čemu ne treba preterivati pa ni u njemu.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.