LOFOTSKA OSTRVA: PREKRASNA ANOMALIJA ARKTIČKOG KRUGA, NORVEŠKA.

Kada pomislimo na sjevernu paralelu poznatu kao Arktički krug obično zamislimo negostoljubivi svijet prekriven snijegom, tamom i ekstremno niskim temperaturama. Iako je ova predstava područja poprilično tačna, ipak postoji jedan izuzetak poznat kao anomalija Arktičkog kruga: Lofotska ostrva, poznatija kao Lofoten.

Unatoč njihovoj lokaciji unutar Arktičkog kruga, temperatura na Lofotskim ostrvima rijetko pada ispod nule. Zbog miješanja Golfske sa dvije podvodne struje, Sjevernoatlantske i Norveške struje, vrijeme u Lofotenu je neuobičajeno toplo, a neki gradovi imaju i godišnji prosjek temperature iznad tačke smrzavanja.

Pored ljudi, zbog vremenske anomalije ovaj arhipelag je dom brojnim biljnim i životnjskim vrstama. More vrvi životom, a u njemu se nalazi i najveći dubinski greben na svijetu, dok se iznad površine vode mogu vidjeti milioni ptica.

Iako su planine u blizini Lofotskih ostrva često prekrivene snijegom i vrijeme može biti nepredvidljivo, ovo područje ostaje poznato kao jedna od najvećih anomalija koja se veže za povišene temperature, s obzirom na svoju geografsku lokaciju.

Lofotska-ostrva-3
Lofotska-ostrva-6
Lofotska-ostrva-7

izvor:pixelizam 

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.