Klimatske promjene ubijaju irvase

Populacija divljih irvasa, ili karibua, na području Arktika se više nego prepolovila u posljednjih dvadeset godina.

Prema najnovijem izvještaju koji govori o uticaju klimatskih promjena na okolinu, njihov broj je s pet miliona spao na samo 2,1 milion.

U izvještaju, koji je predstavljen na sastanku organizacije „American Geophysical Research Union“, objašnjava se zašto arktička tundra promijenjene vegetacije i vremenskih prilika više nije toliko pogodna za irvase.

Irvas i karibu su ista vrsta, ali karibuima se obično nazivaju velika, divlja stada na Aljasci i na sjeveru Kanade.

Naučnici koji prate broj njihove populacije tvrde da su karibui najviše ugroženi. Na nekim područjima broj jedinki u stadu se smanjio za 90 odsto.

„To je takav drastičan pad da ne vidimo kako se to može popraviti“, piše u izvješaju „Arctic Report Carda“.

Postoji nekoliko razloga zašto je toplija klima nepovoljna za irvase.

„Klimatske promjene utiču na promenu vegetacije, ali zbog njih se na nekim područjima i produžavaju sušna razdoblja. Toplija klima pogoduje rastu više vegetacije koja onda preuzima primat na tom području i istiskuje nižu vegetaciju poput lišajeva“, rekao je klimatolog Hauard Epstin, koji je radio na izvještaju.

On je dodao da uz toplije vrijeme dolazi i više insekata. Tužno je što je dan za koji bi svi rekli da je lijep zapravo ružan dan za karibue. Ako je toplo i nije vjetrovito, prava je najezda insekata i karibui gube mnogo energije pokušavajući ih maknuti sa sebe ili tražeći mjesta gdje ih nema toliko.

Problem je i previše kiše. Zbog klimatskih promjena mijenjaju se vremenske prilike na različitim područjima. Kada kroz duži period pada puno kiše na Arktiku, a ona često pada na tlo prekriveno snijegom, stvara se tvrd, zamrznuti sloj koji prekriva tundru, a koji irvasi ne mogu probiti svojom njuškom kako bi došli do hrane.

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.