Site icon BalkaPress.com

KLEOPATRINA POTOPLJENA PALAČA KAO PODVODNI MUZEJ

Na obalama Aleksandrije, grada Aleksandra Velikog, pod vodom leži nešto za što se vjeruje da su ostaci kraljevske odaje Kleopatre.

Tim morskih arheologa, koje predvodi Francuz Franck Goddio, vršili su iskopavanja u ovom drevnom gradu odakle je Kleopatra, posljednja kraljica Ptolomeja, vladala Egiptom.

Ovo je jedinstveno mjesto u svijetu”, rekao je Goddio, koji je proveo dva desetljeća u potrazi za olupinama i izgubljenim gradovima ispod mora.

Lice sfinge za koje se vjeruje da predstavlja Kleopatrinog oca, Ptolomeja XII. (foto: Jerome Delafosse)

Istoričari vjeruju da je ova lokacija potopljena usljed potresa i plimnih valova prije više od 1600 godina. Arheolozi su se fokusirali na potopljeni otok Antirhodus, za koji se smatra da je bio dom Kleopatrine palače.

Do sada je otkrivena dobro očuvana olupina broda, te granitni stubovi sa grčkim natpisima. Također, pronađene su i dvije statue. Jedna je statua svećenika božice Isis, druga je sfinga za čije se lice smatra da predstavlja Kleopatrinog oca, kralja Ptolomeja XII.

Nakon što su arheolozi izvadili ove objekte iz mora, vratili su ih nazad jer egipatska vlada želi na ovom mjestu stvoriti podvodni muzej. Iznad vode, muzej će nalikovati na jedro i svijetliti noću, a cijela struktura će biti spojena sa kopnom pomoću providnog tunela.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version