KARTA SVIJETA NA JEZERU KLEJTRUP (KOJU JE NAPRAVIO SAMO JEDAN ČOVJEK), DANSKA

Malo je ljudi koji nisu čuli za arhipelag u Dubaiju koji svojim oblikom predstavlja cijelu površinu Zemlje, ali… da li ste znali da i na obalama jezera Klejtrup u Danskoj postoji slična karta svijeta? Istina, daleko je manja od one u Dubaiju, ali… ovu kartu svijeta je napravio samo jedan čovjek.

Kartu svijetu (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup je napravio Søren Poulsen od zemlje, kamenja i trave, a za ovaj impresivni poduhvat mu je bilo potrebno cijelih 25 godina.

Danas posjetitelji mogu šetati po ovoj karti koja zauzimau ukupno 4000 kvadratnih metara i obići cijeli svijet pješice, za svega nekoliko minuta, a zatim popiti kafu i pojesti kolač u susjednom kafiću. Dimenzije njegove karte svijeta iznose 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara.

Klejtrup-1

Søren Poulsen je rođen 1888. godine na posjedu na kojem se danas nalazi karta i preselio u SAD-u kada je bio mladić. Nakon 20 godina u inozemstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Nakon neuspjelog projekta da imanje pretvori u veliki voćnjak, 1944. godine je započeo projekt na kojem je radio sve do svoje smrti u 81. godini, 1969.

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluotok u obliku karte svijeta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti – neka od kamenja je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Klejtrup-1a
Klejtrup-2
Klejtrup-3
Klejtrup-4
Klejtrup-5
Klejtrup-6
Klejtrup-7
Klejtrup-8

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.