Site icon BalkaPress.com

Kako sve možemo iskoristiti stari pametni telefon

Ako imate stari pametni telefon – smartphone, ne bacajte ga! Izdvajamo deset načina kako ga možete još koristiti.

Ako imate negde stari pametni telefon ili tablet koji je ustupio svoje mesto mlađem, lepšem i bržem, nemojte još poslati u staro gvožđe. Iznenadićete se na koliko vam načina još može korisno poslužiti.

Da, istina je. Mobilni, kao i manje-više sve drugo, namerno se proizvode tako da izdrže onoliko koliko im važi garantni rok – i brzo nakon toga će vas izdati. U želji za profitom, proizvođači se ne trude napraviti ih maksimalno izdržljivim; radije će uštedeti koji cent koristeći jeftinije materijale. A i taj softver – s vremenom se u memoriji nakupi svakakvog taloga, nove verzije aplikacija donesu nove zahteve neprimerene starijoj elektronici… Najgore su od svega baterije: svakim novim punjenjem traju sve kraće i kraće, dok ne dođemo do trenutka kad se upitate isplati li se više uopšte puniti.

Ipak, nema smisla naricati za starim dobrim vremenima. Činjenica je da smo te starkelje, jednom kad odu u penziju, mogli koristiti samo kao hladno oružje ili pritiskivač za papir, a u današnjim pametnim uređajima još se uvek može iskoristiti nešto pameti i kad izgube mogućnost za celodnevno opsluživanje.

1. Nadzorna kamera

Nadzorne su kamere skupe i komplikovane stvarčice, a nemaju neku bitnu prednost nad vašom starudijom kojoj kanite podariti novi život u službi zaštite. Za to ćete morati osigurati neko stabilno i suvo mesto, punjač i Wi-Fi vezu (želite moći u svakom trenutku preko interneta pogledati scenu nadzora, zar ne?). Trošak: 0 evra. Još će vam trebati odgovarajući softver, koji detektuje pokret i aktivira kameru (i javlja vam ako tako želite). Naša omiljena aplikacija te vrste je Manything (iOS – besplatno), a ako imate stariji uređaj, manje atraktivan ali jednostavniji Presence (iOS – besplatno) nije loš izbor. Ako nemate iPhone ili iPad, preporučujemo Salient Eye (Android, uskoro iOS – besplatno). Primetili ste da smo još uvek na 0 evra, zar ne?

Sve su te aplikacije korisne za nadzor kuće, kancelarije, garaže, poslovnog prostora, apartmana… ali ako želite pratiti svoju bebu, nabavite specijalizovan baby alarm aplikaciju: one posebnu pažnju posvećuju zvuku kako bi uhvatile trenutak kad se dete probudi i odmah vas alarmirale, a tada možete detetu nešto reći ili otpevati uspavanku, kako bi opet zaspalo ili se umirilo dok ne dođete do njega. Preporučujemo Dormi (Android, besplatna proba / dolar mesečno). Za iPhone nema tako dobre aplikacije, a najuspelija je Cloud Baby Monitor (iOS, 4 $).

2. Internet radio

U odnosu na klasičan radio, internet ima golemu prednost: možete birati između bukvalno desetine hiljada radiostanica među kojima ćete sigurno naći nešto za svoj ukus (ako imate volje, možete ga i proširiti i rafinirati). Stari mobilni će sasvim lepo poslužiti za pozadinsku muziku na poslu ili kod kuće; treba vam samo još neki uređaj za reprodukciju muzike i odgovarajući kabl: on će s jedne strane imati priključak koji izgleda kao onaj za slušalice – tu stranu ćete gurnuti u priključak za slušalice na mobilnom – a s druge strane će biti ili isti takav (aktivni zvučnici, stari radiokasetofon, radioprijamnici ili CD boomboxi) ili dva ista takva (hi-fi, kućni bioskop, ambiciozniji prenosni audiouređaji).

Od aplikacija najsigurniji izbor je TuneIn Radio (Android, iOS, Windows Phone, Blackberry – besplatno), ali ne zato što je najbolji – po našem sudu, prilično je komplikovan i nakrcan nepotrebnim mogućnostima od kojih je teško pronaći one bitne – nego zato što nudi najveći izbor radiostanica.

3. Auto MP3 player

Ne preporučujemo da mobilni koristite kao internet radio u kolima – to zvuči primamljivo, ali u praksi teško prolazi, osim ako imate neku povoljnu mobilnu tarifu i ne vozite se izvan gradova – jer kod nas, čim se sklonite izvan središta većih gradova, signal počne blediti i nestajati – a s njim i internet radiosignal. Ali zato možete nakrcati gomilu MP3-a na stari mobilni i priključiti ga na autoradio da biste uživali u vožnji uz omiljenu muziku. Ne treba vam ništa – čak ni posebna aplikacija – možda tek audio kabl, ako ga već nemate, kao i kabl za napajanje (oboje će koštati pravu sitnicu). Ako imate bogatu muzičku kolekciju ili znate nekoga ko ju je voljan podeliti sa nama, isplatiće se i investicija za microSD karticu od 16 ili 32 GB.

4. GPS navigacija

Za ovu primenu biće vam korisniji stari tablet nego mobilni, ali i on će poslužiti. Konačno, najpopularniji GPS uređaji oni su sa ekranom veličine 3,5 inča, a lako je moguće da vaš zastareli mobilni ima veći. Svakako investirajte u stalak koji ćete pričvrstiti na odgovarajuće mesto. Trebat će vam i kabl za napajanje, eventualno i audiokabl – i to su sve neophodne investicije. Ako puno putujete, možda ćete poželeti i neku profesionalnu GPS aplikaciju, ali po našim iskustvima većinu će zadovoljiti HERE (Android, Windows Phone, uskoro iOS – besplatno) koji ima glasovnu navigaciju i mogućnost da kod kuće preuzmete karte celog sveta pa internet veza nije potrebna. Ako je možete priuštiti i živite u većem gradu, tada preporučujemo Google Maps (Android, iOS – besplatno) koji će vam pokazati i stanje na putevima.

Vrlo je zanimljiva aplikacija i ruski Hudway (Android, iOS – besplatno) koja će na ekranu mobilnog iscrtati uputstva za navigaciju tako da će se, kad se mobilni položi na komandnu tablu, uputstva projektovati (zapravo odbijati) na vetrobransko staklo. Vrlo efektno – imaćete utisak kao da ste u pilotskoj kabini, s HUD kacigom – ali i životno važno jer olakšava vožnju u uslovima slabije vidljivosti.

5. Fotookvir

Evo još jedne primene u kojoj će se tablet snaći bolje nego mobilni. Dosta bolje. Ali, ako stari mobilni stvarno nije više za ništa drugo… kupite mu stalak i neka služi barem za dekoraciju. Digitalni fotookviri bili su prilično popularni pre nego što su se pojavili tableti, ali sada su gotovo pa izumrli – nije ni čudo jer praktično nema funkcije koju tableti ne bi mogli obaviti jednako dobro – a koštaju tek nešto više. Stari (pa čak i novi, jeftini) tablet može sasvim lepo poslužiti kao dekorativni fotookvir za dom ili kancelariju, a to je možda i jedini elektronski uređaj koji će rado prigrliti vaša baka – ako mu memoriju nakrcate slikama unuka. Lako je moguće da će vam za ovu svrhu biti dovoljna dobra aplikacija za pregled fotografija koju već imate instaliranu (ili opcija Daydream ugrađena u Android od verzije 4.2), ali ako poželite bolju, isprobajte Dayframe (Android – besplatno) ili Picmatic (iOS – besplatno) koje znaju povlačiti i fotografije sa online servisa.

6. Budilnik

Ova je primena relativno slična kao prošla; spomenuti Daydream će lepo poslužiti obe. Čak možete podesiti uređaj u obe svrhe – da pokazuje fotografije i svira alarm. Ako ne želite prikazivati fotografije, možete prikazivati detaljnu, neprestano ažuriranu vremensku prognozu, stoni kalendar ili widget s vestima. Budilnik se da lepo iskoristiti ne samo u spavaćoj sobi nego i u kancelariji: kao podsetnik na obaveze. Kao u prethodnom primeru, možda već imate sav potreban softver (i opet, dobro će doći stalak), ali ako ste znatiželjni, isprobajte prekrasno dizajniran Timely (Android – besplatno) ili jednostavan i praktičan Wake (iOS – besplatno).

7. Kuvarica

Ako možete odoleti iskušenju da povremeno proverite šta se događa na Facebooku, smartphone ili tablet može biti koristan kuhinjski pomoćnik. Posebno uz aplikacije kao što je SideChef (Android, iOS – besplatno) koje će vam ne samo pomoći da nađete ukusne recepte po svojem ukusu nego i pokazati vam kako se tačno pripremaju – korak po korak, uz videouputstva. Naravno, možete proći i bez aplikacije: YouTube je nepresušno vrelo receptura za pripremu recepata. Premda vam neće biti žao doneti (pra)stari uređaj u kuhinju, ako vam se dopadne držati ga tu, razmislite o tome da ga obučete u neki otporniji case i da mu zalepite neku zaštitu na ekran, a dobro će doći i stalak koji smo često spominjali dosad.

8. Wi-Fi hotspot

Tableti i laptoppvo sa ugrađenim 3G modemom su retki i papreno skupi (po pravilu su stotinjak evra skuplji od identičnog modela bez 3G-a). Zato je isplativije koristiti mobilni kao prenosni hotspot kojim ćete internet vezu sa jedne SIM kartice moći podeliti sa drugim uređajem, a ako treba, i sa više njih istovremeno. Svaki smartphone proizveden u poslednjih nekoliko godina ima tu opciju; poseban Wi-Fi hotspot softver trebaće vam samo ako imate Android stariji od 2.3 ili iPhone stariji od 4.

Za razliku od ostalih devet primena, za ovu će vam trebati stari uređaj kojem baterija još uvek pristojno radi (priznajemo, to je retka kombinacija), ali ako vam se učini korisnom, razmislite o kupovini nove baterije – preko eBaya, možda?

9. Daljinski upravljač

E sad već postaje komplikovano. Daljinski upravljač jedna je od najkorisnijih funkcija u koju možete upregnuti stari mobilni (a možda i tablet), posebno ako u kući ili u profesionalnom životu koristite puno elektronike. Mobilni kao univerzalni kontroler tada vam može pojednostaviti život – ali tek nakon što se potrudite i istražite mogućnosti jer ovde nema univerzalnog recepta. Ako u dnevnoj sobi držite više od dva daljinska upravljača, verovatno ste razmišljali da nabavite univerzalni daljinski upravljač. Ali te stvarčice, ako išta vrede, koštaju više nego što vredi vaš stari mobilni – koji može sve što i oni i puno više. Nažalost, većina mobilnih nema IR (infracrveni) prijemnik pa ćete verovatno morati nabaviti jedan koji ćete nataknuti na mobilni. Problem je u tome što se takvi uređaji retko pronalaze u našim prodavnicama pa ćete ga morati naručiti online: preporučujemo Zmart Universal Remote Control koji se može naći za dvadesetak dolara bez poštarine. Njime možete upravljati kućnom zabavnom elektronikom (TV, kućni bioskop, hi-fi itd.) – prateća aplikacija za iOS ili Android će ih prepoznati ili će naučiti kako upravljati njima. Ako na TV imate priključeno računar ili želite iz fotelje u dnevnoj sobi upravljati reprodukcijom videa, muzike i fotografija sa računara, to je već lakši zadatak. Na svoj pametni telefon instalirajte izvrstan Unified Remote (Android, iOS, Windows Phone – besplatno) koji će vas na prvi pogled zastrašiti količinom mogućnosti, ali na njemu možete zaista svaku sitnicu podesiti. Postoje i aplikacije kojima možete preuzeti kontrolu nad računarom, pretvoriti pametni telefon u zamenu za miša ili iPad u drugi ekran za Mac – ali to su odreda odviše zahtevni zadaci za stare uređaje.

10. Dečja igračka

Ovo smo možda trebali staviti na broj 1 – jer je to najkorisnija i najplemenitija svrha u koju možete iskoristiti stari uređaj – ali nismo, jer je to zapravo najzahtevnija primena. Ovde ima još manje univerzalnih recepata: deca će sebi namenjene aplikacije vrlo brzo prerasti ili će im jednostavno dosaditi. Ipak, ne možete pogrešiti ako stari tablet nakrcate crtićima (idealno za putovanje), a i za najstariji mobilni ćete naći jednostavne, nezahtevne igre – možda čak i one kojima ste se vi igrali, uz pomoć emulatora za stare konzole.

Stvar dodatno komplikuje to što se kvalitetne aplikacije za manju decu često plaćaju (češće od onih za odrasle!), a mnoge od njih dete neće moći iskoristiti jer još ne vlada dovoljno engleskim jezikom. Slično tome, Googleov YouTube Kids (Android, iOS – besplatno) zvuči zanimljivo. Najbolje što možete učiniti je verovatno to da klincu date uređaj u ruke i pustite ga da sam otkriva aplikacije i primene, ali kako da nije mudro ostaviti mu neograničenu slobodu. Na uređajima s Androidom 4.3 ili novijim možete kreirati Restricted Profile u kojem možete ograničiti koje aplikacije može koristiti i šta može kupiti (ovo poslednje svakako treba onemogućiti!). Aplikacijom Dinner Time (Android, iOS – besplatno) možete ograničiti i vreme koje deca provode nad ekranom.

izvor: vecernji.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version