Site icon BalkaPress.com

Havaji raj na zemlji.

Mirisni vazduh daje vam energiju, tiha voda osvježava, prirodne ljepote oduzimaju dah i obnavljaju duh. Na zemaljskoj kugli ne postoji mjesto kao što su Havaji! Havaji su poznati kao “Aloha State“. “Aloha“ na havajskom nije samo zdravo i do viđenja.

To je i ljubav i prijateljstvo, sreća, zagrljaj, dodir, poljubac u vazduhu. “Aloha“ je hvala i volim te, razumijevanje i opraštanje. Sve lijepe emocije, misli i želje spojene su u toj maloj riječi – “aloha“.

Havaji su jedna od najsavršenijih turističkih destinacija koju čine grupa vulkanskih ostrva na Pacifičkom okeanu. 1959. godine postali su 50. država Sjedinjenih Američkih Država. Glavni grad je Honolulu kojeg obično nazivaju “raskrsnicom Pacifika“ i glavno je turističko odredište.

Havaji su jedinstveni primjer turizma bez granica, područje na kojem se podjednako paženo i maženo osjećaju ljudi svih generacija, imovinskog stanja i geografskih ili religioznih opredjeljenja. Predstavljaju se kao stara zemlja s mladom populacijom, jer više od polovine stanovništva ima ispod 35 godina. Prednost njihove ponude je što imaju “sve“, od najluksuznijih apartmana do jednostavnih malih obiteljskih bungalova u kojima se svaki gost može osjećati kao kod kuće, s rajskom plažom, vječnim suncem, toplim morem, atraktivnim trgovinama i burnim noćnim programima koji obećavaju ludu zabavu.

Kada je kapetan Džejms Kuk otkrio ovaj predivni arhipelag, koji je prvobitno bio nazvan Sendvička ostrva, nije ni mogao sanjati kakav raj je ponudio ostatku svijeta. Havaji svojom klimom i ljubaznim stanovništvom godišnje privuku hiljade gostiju sa svih strana svijeta. Glavno ostvro arhipelaga je Veliko ostrvo (Big Island), koje je ujedno i najveće od osam ostrva koja čine Havajski arhipelag. Glavni grad ostrva je Hilo. Nekada naseljen pretežno ribarima i farmerima, danas je univerzitetski i administrativni centar Havaja. Drugi grad po veličini je Kona, koji je poznat po proizvodnji kafe. Samo ostrvo je, kao i ostalih sedam, vulkanskog porijekla. Zbog klime, floru čine pretežno tropske šume. Veliko ostrvo nekada je bilo prestonica kralja Kamehameha Velikog, koji je i ujedinio cijeli arhipelag u jednu zemlju i kome Havaji duguju ime, jer su nazvani po ostrvu na kome je kralj rođen. Na ostrvu se nalazi pet vulkana, što je i razumljivo, jer su i sama ostrva nastala vulkanskim djelovanjem.
Ti vulkani su: Kohala – najstariji i ugašen vulkan, Mauna Kea – uspavani vulkan, ujedno i najviši na svijetu, Hualalai – vulkan koji miruje, Mauna Loa – najveći aktivni vulkan na svijetu, Kalauea – najaktivniji vulkan na svijetu, a ujedno i dio vulkanskog nacionalnog parka Havaja.

Vjerovatno je samo rijetkima poznato da se tu nalazi i najviša planina na svijetu. Merena od svoje osnove na dnu okeana do svog vrha, visoka je 10.203 metra. Vrh planine, koji se zove Mauna Kea,visok je 4.205 metara. Ovaj vrh, koji je skoro uvijek pod snijegom je mjesto s najboljim uslovima za posmatranje zvijezda na svijetu. Zbog toga je na njemu i izgrađen jedan od najmoćnijih svjetskih teleskopa. Taj opservatorij koriste naučnici iz svih dijelova svijeta kako bi što bolje posmatrali nebo i proučavali zvijezde i planete. Ako ste raspoloženi, možete da se popnete na vrh Mauna Kea. U toku puta, na oko 3.000 metra nadmorske visine, čeka vas odmorište, gde ćete se uz kafu prilagoditi razrijeđenom vazduhu. Na nastavak puta krećete preobučeni u toplu odjeću, jer je temperatura na vrhu ispod nule. Sam vrh, nudi gotovo nestvaran utisak šetnje među oblacima i čini vaše napore vrijednim truda. Turisti imaju osjećaj da su na Marsu ili Mjesecu. Tu su i snimani mnogi filmovi sa takvom tematikom, a i NASA je tu imala vježbe.

Pored svoje ljepote, plaža Kohala poznata je i kao najsunčanija oblast Havaja. Brojne druge plaže, od kojih su neke prekrivene crnim i zelenim pijeskom, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njihove obale prekrivene su najfinijim crnim i zelenim kamenčićima, koji su nastali vulkanskom aktivnošću, što ove plaže čini jedinstvenim u svijetu. Boju plaža u kombinaciji s predivnom plavom bojom okeana sigurno nećete nikada zaboraviti.

Sve žene su obučene u prepolovljne ljuske od kokosovog oraha umjesto grudnjaka, prekriveni travom umesto suknjica, i svi veselo plešu iz kukova. Havajska muzika je muzika okeana, talasa, brodova, muzika ribara koji se vraćaju kući, romantičnih ljubavi, poljubaca, muzika vjetrova i ptica.

Spoj suprotnosti – oaza luksuza i jednostavnosti, koji u romantičnom ugođaju prepunom živih boja i teških ritmova čine čuda, jer gosti odlaze na njih zadovoljni, a vraćaju se sretni sa nadom da će ih opet posjetiti.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version