GUELTA D’ARCHEI: OAZA U SRCU SAHARE (U KOJOJ ŽIVE KROKODILI)

Guelta d’Archei je oaza, odnosno gelta koja se nalazi u samom srcu Sahare. Gelta je tipična za pustinjska područja, a nastaje kada se formirana podzemna voda izlijeva na površinu i stvara trajne bazene i rezervoare.

Guelta d’Archei se nalazi u visoravni Ennedi, u sjeveroistočnm Čadu, skrivena iza kanjona koji je štiti od surovih pustinjskih uslova. Nju svaki dan posjeti na stotine deva koje pastiri ovdje dovode da se napiju vode i odmore, prije nego nastave svoj naporni put preko Sahare. Ova tradicija traje već stotinama godina, a zbog velikog broja deva u vodi (i njihovog izmeta), ona je postala trajno crna.

Guelta-d'Archei-0

Deve nisu jedine životinje koje se mogu pronaći u ovoj pustinjskoj oazi. Iz crne vode vreba i mali broj nilskih krokodila koji svjedoče o tome da je Sahara nekada bila daleko ‘vlažnije’ područje nego danas. Guelta d’Archei predstavlja jednu od posljednjih preostalih kolonija nilskih krokodila u ovoj pustinji. Oni se hrane ribama koje se hrane algama koje uspijevaju u ovoj vodi zahvaljujući izmetu deva.

Na liticama iznad oaze se mogu pronaći i crteži koji datiraju iz davnog srednjeg holocena, što nam govori da je ova oaza stara desetinama hiljada godina.

Guelta-d'Archei-1
Guelta-d'Archei-2
Guelta-d'Archei-3
Guelta-d'Archei-4
Guelta-d'Archei-5
Guelta-d'Archei-6
Guelta-d'Archei-7
Guelta-d'Archei-8
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.