Site icon BalkaPress.com

ERTA ALE, JEDNA OD NAJTOPLIJIH I NAJNEPRISTUPAČNIJIH LOKACIJA NA ZEMLJI

Opasnost, negostoljubivost i ekstremne temperature najbolje opisuju Erta Ale – jednu od  najtoplijih i najnepristupačnijih lokacija na Zemlji.

Smještena u Afar Regiji u sjeveroistočnoj Etiopiji, blizu granice sa politički nestabilnim Sudanom, Erta Ale u svojim najhladnijim danima dosegne temperature od oko 25 °C, a u najtoplijim, koji su mnogo češći, može preći i 47 °C.

Ako ekstremne temperature nisu dovoljne da otjeraju znatiželjne turiste, to će sasvim sigurno učiniti stanovnici regije – Afari narod koji broji gotovo milion stanovnika i koji već godinama ima jako loš politički odnos sa vladom Etiopije. Afari (ili Danakili) imaju legendarnu reputaciju zlobe prema strancima. Turistički vodiči uvijek preporučuju “jednog ili dva naoružana čuvara ili policajca” prilikom posjete Erta Ale-u. Poznati su slučajevi u kojima su naučnici, turisti ili slučajni prolaznici korz regiju kidnapovani, ili čak i pogubljeni na licu mjesta.

Erta Ale je aktivan vulkan koji ima 2 jezera lave – što ga čini jedinstvenim u svijetu. Ova jezera lave su također i najstarija na svijetu (koliko je do sada poznato), a sam vulkan je jedan od rijetkih kontinuirano aktivnih. Od kako je otkriven, zabilježene su erupcije 1873, 1903, 1940, 1960, 1967 i 2005. godine kada je ubio na stotine životinja, te natjerao na hiljade ljudi da napuste svoj dom. 2007. godine se opet desila manja erupcija koja je sa sobom odnijela najmanje 2 života.

Unatoč otežanim uslovima, negostoljubivosti domaćina, opasnosti od erupcije vulkana i ekstremnim vrućinama, Erta Ale je postao turistička destinacija. Dok se 2002. godine ovdje moglo stići samo helikopterom, danas grupni avanturistički turizam cvjeta, a čak su se i lokalni stanovnici smekšali, pa sada sve češće rade kao turistički vodiči, a ne kao otmičari.

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version