Site icon BalkaPress.com

EREBUS: PLANINA VATRE I LEDA

Okovan snijegom i ledom, Erebus je trenutno najaktivniji vulkan na Antarktiku i najjužniji aktivni vulkan na Zemlji. U njegovom krateru se nalazi jedno od pet preostalih jezera lave na svijetu. Pretpostavlja se da je duboko nekoliko kilometara, a u njemu temperatura lave iznosi preko 900 stepeni Celzijusa.

Planina je (sasvim zasluženo) dobila ime po Erebu koji je u Grčkoj mitologiji bio personifikacija tame i sjene koja je ispunjavala sve kutove svijeta. Prema kasnijim legendama, Ereb je bio jedan od dijelova podzemnog svijeta u kojem se nalazila palača boga Hada.

Dok u unutrašnjosti Planine Erebus vladaju paklene vrućine, ona je s vanjske strane okovana snijegom i ledom, gdje temperature zraka redovno dosežu – 25 stepeni Celzijusa.

Jedna od najpoznatijih znamenki ove planine su i ledene pećine koje su tokom godina isklesali vulkanski plinovi koji se pokušavaju probiti na površinu. Vulkanski plinovi zagrijavaju svoj put kroz ove ledene pećine i konačno se probijaju do atmosfere kroz ledene dimnjake koji mogu biti visoki i do 20 metara.

Još jedna od stvari koje čine Erebus značajnim je ta što je Erebus jedan od samo nekoliko kontinuirano aktivnih vulkana na svijetu. Umjesto da spava, pa eruptira svakih nekoliko stotina godina (kao većina vulkana), Erebus je uvijek aktivan, njegovo jezero lave konstantno ključa i izbacuje plinove u atmosferu, a s vremena na vrijeme izbaci i 3 metra široke “vulkanske bombe” koje se sastoje od istopljenih stijena i koje ponekad eksplodiraju kada stupe u kontakt sa ledenim vanjskim svijetom planine.

izvor:Pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version