DOLINA GOBLINA, SAD

Suhi, pješčani krajolik Doline goblina (‘Goblin valley’) svojim prirodno umjetničkim, neobičnim stijenama i krajolikom koji podjseća na površinu neke druge planete, već godinama privlači turiste, geologe i arheologe iz cijelog svijeta.

Najveća atrakcija u Dolini goblina, koja se nalazi unutar pustinje San Rafael u saveznoj državi Utah, SAD, je ogromna kolekcija takozvanih ‘hudua’ (koji se ovdje nazivaju goblini), odnosno stijena u obliku gljiva koje mogu biti visoke i do 45 metara. Hudui obično nastaju u suhim, kamenitim mjestima, a njihov karakteristični oblik nastaje tokom vremena na lokacijama gdje tvrdoća pješčenjaka nije ista na vrhu i dnu – obično vrh bude mnogo čvršći, tako da vjetar i voda tokom godina djeluju više na donji dio stijene.

Dolina-goblina-0

Zbog nedostatka vode i hrane u Dolini goblina životinje i biljke su rijetke. Dolina se sastoji od kamene podloge, pa se zbog nedostatka tla i vegetacije kiša zadržava na površini, što često uzrokuje i poplave. Također, zbog suhoće i vlažnosti, munje često zapale požare u dolini.

Dolinu goblina su prvi otkrili kauboji, ali prvo značajano otkriće se desilo tek 1920. godine. Područje je pripalo državi Utah 1964. godine, a službeno je proglašeno državnim parkom 24. augusta iste godine.

Dolina-goblina-1
Dolina-goblina-2
Dolina-goblina-3
Dolina-goblina-4
Dolina-goblina-5
Dolina-goblina-6
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.