Site icon BalkaPress.com

CODEX SERAPHINIANUS: ILUSTROVANA ENCIKLOPEDIJA IMAGINARNOG SVIJETA

Codex Seraphinianus je Ilustrovana enciklopedija imaginarnog svijeta koju je 1981. godine objavio umjetnik, arhitekt i dizajner Luigi Serafini.

Codex je brzo privukao pažnju javnosti i zapanjio čitatelje svojim zamršenim ilustracijama, kao i samom idejom mogućeg izvanzemaljskog svijeta, i mogućim prikazom kakav bi on zapravo mogao biti. Iako se knjiga pojavila kao potpuna besmislica – enciklopedija napisana nerazumljivim rukopisom i ispunjena čudnovatim ilustracijama – Serafini ju je ipak smatrao ozbiljnim projektom na kojem je radio pune dvije i pol godine, a iako je generalno niko nikada nije shvatio ozbiljno, o njoj je napisano mnoštvo naučnih radova i eseja.

Ova knjiga, koja je prvobitno izdana u Italiji a kasnije i u još nekoliko zemalja, ima oko 360 stranica (ovisno o izdanju) i napisana je čudnim, uglavnom nerazumljivim pismom. Knjiga se svrstava u  enciklopedije, a u njoj se nalazi pregršt ilustracija bizarne i izmišljene flore, faune, anatomije, mode i hrane, zbog čega se često poredi sa Voynichevim rukopisom, poznatim i kao najmiserioznija knjiga na svijetu.

U govoru na održanom na Oxfordu 2009. godine Serafini je izjavio da ne postoji skriveni smisao iza Codex Seraphinianusa. Čitatelju je samo želio prenijeti osjećaj koji djeca imaju pred knjigama koje još uvijek ne mogu shvatiti.

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version