CARTA MARINA: NAJUTJECAJNIJA ZBIRKA MORSKIH ČUDOVIŠTA (16. STOLJEĆE)

‘Carta marina et descriptio septemtrionalium terrarum ac mirabilium’ (Nautičkamapai opissjevernih krajeva ičuda) je prva detaljna mapa i najutjecajnija zbirka morskih čudovišta u šesnaestom stoljeću, u sjeverozapadnom dijelu svijeta.

Mapu je u 16. stoljeću kreirao Olaus Magnus, švedski patriota, katolički svećenik i pisac kada je  doputovao u diplomatsku posjetu u ime švedske vlade u Rim, gdje je odlučio i ostati. Nakon što je proveo 12 godina crtajući mapu, ona je konačno prvi put tiskana u Veneciji 1539. godine i to na devet drvenih blokova (55×40) koji su se na kraju sastavljali u jednu cjelinu (1,70 m x 1,25 m).

Carta-marina-3

Do danas su preživjela samo dva primjerka ove karte. Jedan se nalazi u Bavarskoj državnoj biblioteci, a drugi u Uppsala sveučilišnoj biblioteci u Švedskoj.

Carta marina sadrži veliki broj morskih čudovišta, od kojih mnoga imaju imena, kao i detaljne opise na latinskom jeziku. Magnusova karta je također istorijski značajna jer se vizuelno bitno razlikuje od srednjovjekovnih slika, prikaza i opisa morskih čudovišta.

Prema nekim istoričarima, čudovišta ucrtana na Carta marini su imala značajnu ekonomsko-političku ulogu, jer su odvračala ribare iz drugih zemalja da uđu skandinavske vode.

Carta-marina-1

izvor:pixelizam 

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.