Site icon BalkaPress.com

BOROBUDUR: NAJVEĆI BUDISTIČKI HRAM NA SVIJETU, INDONEZIJA

Smješten na indonezijskom otoku Java, 40 km sjeverozapadno od Yogyakarta, Borobudur je najveći i najpoznatiji budistički hram na svijetu. Za njegovu izgradnju bila je potrebna vojskaradnika, 60.000 kubičnih metara vulkanske stijene, odnosno cca 2.000.000 kamenih blokova. Na kvadratnoj osnovici čije su strane duge 123 m uzdiže se ukupno devet spratova.

Borobudur je izgrađen u razdoblju od nekih 75 godina u 8. i 9. stoljeću od strane kraljevstva Sailendra. Ipak, unatoč svom naporu da se izgradi i samoj veličini, hram je misteriozno napušten u 14. stoljeću te ostao skriven u džungli sve do 1814. godine.

Hram je izgrađen u stilu stepaste piramide, a na vrhu se nalaze tri kružna sloja i glavna stupa. Hodočasnici i posjetitelji slijede predviđeni put do vrha kompleksa, koji ih vodi oko spomenika nekoliko puta prije nego stignu do stupe. Na svom putu ka vrhu oni će vidjeti 504 statue Bude, kao i 2,672 reljefa koji su prikazivali život u (nekada) budističkoj Javi.

Kada je hram ponovo otkriven 1814. godine, na iskopavanju i restauraciji istog se radilo narednih 30 godina. Borobudur je sada pod UNESCO-vom zaštitom, a iako je nekoliko stupa uništeno tokom terorističkog napada 1985. godine, on i dalje ostaje fascinantni primjer arhitekture u Indoneziji, pored toga što je i najveći budistički hram na svijetu.

izvor:http://pixelizam.com/

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version