Site icon BalkaPress.com

Arheološki pronalasci koji su promenili svet

edna od najuzbudljivijih stvari kod arheologije je da svojim otkrićima stalno menja postojeća znanja i stvari koje smo mislili do tad. Tako je i ovih nekoliko spektakularnih otkrića zaista promenilo svet.

Tutankamonova grobnica

Grobnica najpoznatijeg egipatskog faraonaTutankamona otkrivena je 1922. godine, a za nalazak je zaslužan Howard Carter. Pronađena je u Dolini kraljeva u blizini Luksora, a danas se Tutankamonov sarkofag nalazi u muzeju u Kairu. Iako je pokojnik umro vrlo mlad, grobnica je puna lepih stvari koji govore o njegovom visokom statusu u društvu.

Sutton Hoo

Kad je 1939, Basic Brown kopao po brežuljcima Suffolka (Engleska), ni u snovima nije mogao zamisliti da će pronaći brod za sahranjivanje pokojnika. Ovakav način se najčešće koristio kod severnih naroda, naročito Vikinga. Na brodu su pronađene svetski poznate kacige, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu, ali delovi broda se još uvek mogu videti tamo gde su i pronađeni.

Grobnica prvog kineskog cara

Nalazište je pronađeno zaista slučajno, prilikom kopanja rupe za bunar. Osam hiljada vojnika napravljenih od gline čuva počivalište prvog kineskog cara Qin Shi Huanga, a praćeni su sa 130 kočija i 500 konja. Svi vojnici su drukčijeg izgleda što je posebno fascinantno, a nalazište je danas i službeno deo svetske umetničke baštine.

Arheološka otkrića koja su otkrivena sasvim slučajno

Maču Pikču

Ovaj grad nastao je u 15. veku, a Hiram Bingham otkrio ga je 1911. U njemu su živele Inke, a današnji stanovnici Perua vrlo su ponosni na ovu atrakciju. Maču Pikču se na 2500 metara nadmorske visine, a priroda oko njega je i više nego impresivna. Smatra se da je nekad ovde živelo 1000 ljudi, a i dan danas je delom pod rekonstrukcijom. Naravno, nalazi se pod zaštitom UNESCO – a.

Pompeja

I za kraj liste, jedno arheološko čudo iz uvek nam drage Italije. Naime, otkad je Vezuv eruptirao 79. godine pre nove ere Pompeja je ostala zaleđena u vremenu i prostoru. Međutim, i danas su jedna od retkih mesta koja svedoče kako je izgledao život starih Rimljana, s obzirom da možete videti njihove trgove, kuće pa i kupatila. Zbog svega toga, Pompeja je vrhunska turistička atrakcija.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version