AOGASHIMA OSTRVO: SELO U VULKANSKOM KRATERU

Aogashima ostrvo, dio Izu arhipelagu, nalazi se u Filipinskom moru oko 350 km južno od Tokija, grada kojem zvanično i pripada. Ovaj otok površine 8.75 kilometara kvadratnih je jedinstven krajolik u svijetu, jer je on zapravo vulkanski krater u kojem se nalazi još manji, gotovo identičan, drugi vulkanski krater.

Prema popisu iz 2009. godine, u Aogashima selu živi 205 stanovnika. Svi su nastanjeni u jednom dijelu ostrva u kojem se nalaze osnovne potrepštine, kao što su jedna veća trgovina i heliodrom.

Aogashima-ostrvo1

Iako je poprilično malen, i tehnički još uvijek opasan, Aogashima otok je i dalje popularno mjesto za turiste. Ovdje možete roniti u prekrasnom moru koje ga okružuje, planinariti, posjetiti vulkanska vrela, a u samom centru otoka se nalazi geotermalna sauna. Lokalni stanovnici često turistima iznajme posuđe kako bi ovi mogli iskustiti kuhanje na vulkanskoj pari.

Aogashima ostrvo se i dalje smatra aktivnim vulkanom. Posljednja erupcija se desila 1785. godine, kada je od ukupno 327 stanovnika stradalo između 130 i 140.

Aogashima-ostrvo2
Aogashima-ostrvo3
Aogashima-ostrvo4
Aogashima-ostrvo5
Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.