5 NEOBIČNIH ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE

Potreba da se što prije pronađu novi alternativni izvori energije motivirala je naučnike da, najblaže rečeno, razmišljaju ivan okvira.  Osim uobičajenih opcija (solarni paneli, vjetar, nuklearni reaktori, itd.), neka istraživanja su se usmjerila na poprilično neobične izvore energije. Gdje smo najmjanje očekivali… gdje nikada nismo tražili… pronašli smo ogromni neiskorišteni potencijal…

5. Ostaci hrane

ostaci-hrane

Bioplin je gorivo (uglavnom metana) koje se dobija iz organskih materija nakon što je materija degradirana vremenom,  bakterijama ili nekim drugim prirodnim uslovima.

Ostaci hrane, kao što je koža od voća ili kafa, mogu se koristiti za dobijanje bioplina, a već manji broj kompanija prikuplja i koristi ove otpatke za proizvodnju električne energije u velikim gradovima.

4. Baje i bakterije

bakterije

Proizvodnja biodizela je aktivna već neko vrijeme. To je gorivo dobiveno kombinacijom biljnih ulja i alkohola. Međutim, to zahtijeva velike količine obradivog zemljišta, a mnogo energije se utroši u samoj proizvodnji. Da bi se suzbili ovi problemi, naučnici već rade na alternativnim metodama transformacije ulja u biodizel, a jedna od njih je prirodno djelovanja bakterija.

Čak i ako bi postigli punu učinkovitost, vanjska energija će i dalje biti potrebna da se dobije ulje iz sjemena. Rješenje: koristiti kukce za proizvodnju ulja (neki od njih sadrže čak 50% uljane mase u sebi).

3. Zvučni valovi

zvucni-valovi

Svaki dan osjetimo energiju koju zvučni valovi generišu: osjećamo veliki kamion kada prođe pored nas, ili dosadne woofere naših komšija. Budući da zvučni valovi mogu ‘natjerati’ gotovo bilo koji materijal da vibrira, neki naučnici pokušavaju transformirati te valove u električnu energiju pomoću žice i elektrode.

Količina energije koja se može dobiti iz zvučnih valova za sad i nije baš ogromna, ali trenutna istraživanja istražuju mogućnosti korištenja zvuka za punjenje manjih uređaja, kao što su mobiteli, tableti i slično.

2. Krave

krave

Krave, kao i sva ostala goveda, su odgovorne za jako mnogo gasova koji uzrokuju globalno zatopljenje. Krave uglavnom ispuštaju metan, koji se također može koristi kao izvor energije. Veliki broj ljudi je već pokušao da iskoristi ovaj izvor energije, a neki od njih su bili i uspješni.

Iako bi bilo poprilično smiješno vidjeti kravu sa ogromnim balonom na stražnjici, ovo rješenje bi moglo ubiti dvije muhe jednim udarcem: pružiti koristan izvor, a u isto vrijeme riješiti problem štetnih gasova.

1. Plesni klubovi

plesni-klub

Korištenje životinja i kukaca za proizvodnju goriva i nije baš etički ispravno, pa su naučnici došli do novog izvora energije: plesnih klubova. Dobra vijest je ta da je i samo kretanje dovoljno za stvaranje energije. Iskorištavanje iste je već druga stvar. Kako sada stvari stoje, naša svakodnevnica je općenito jedan veliki gubitak energije. Ali hodanje ili skakanje preko posebnih plata se može iskoristit za proizvodnju električne energije.

Trenutno, ova tehnologija je preskupa da bi bila konačno rješenje – ali vrijedni naučnici i dalje pokušavaju da pronađu način da pretvore masivnu neiskorištenu energiju koja se stvara u klubovima i pretrpanim ulicama u korisnu, električnu energiju.

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
close

🤞 Ne propustite ni jednu vest!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.