Site icon BalkaPress.com

10 najljepših jezera Europe

Na svetu ne postoji mnogo toga što po svojoj veličanstvenosti može da parira prekrasnim jezerima. Okeani, rečni tokovi, delte, vodopadi, sve vodene površine koje postoje na planeti Zemlji, su jedinstvene na neki način, imaju neku svoju osobenost koja privlači, ali su jezera specifična po jednom: nigde nećete naći takav mir kao pored nekog jezera. Mnoga jezera širom Evrope i sveta su zato jako privlačna turistima koji vole odmor u pravom smislu te reči, a najlepša jezera Evrope svrstavaju se u najveće turističke atrakcije starog kontinenta.

Sa živopisnim pejzažima i zagarantovanim mirom, odmarališta na evropskim jezerima su mnogim turistima prvi izbor za putovanje. U Evropi je puno jezera koja plene svojom lepotom, pa je teško odabrati ona najbolja. Ipak, ovih 10 jezera sigurno se mogu svrstati u tu grupu.

Jezero Komo, Italija

Jezera severne Italije su po mnogo čemu posebna, a najlepše među njima je svakako jezero Komo. Ovo prelepo odmaralište leži u senci Alpa. Na njegovim obalama leže predivna naselja šarmantne arhitekture, koja upotpunjuju idiličan prizor ovog kraja. Ako vam se pruži prilika da doputujete na jezero Komo, obavezno posetite svetski poznati Belađo, atraktivno tradicionalno naselje i najveći turistički centar na jezeru. Sasvim sigurno, bićete zadivljeni, kao što su i mnogi pripadnici džet seta očarani ovim krajem i često mu se vraćaju. Jedan od njih je i Džordž Kluni.

Jezero Anesi, Francuska

Jezero Anesi, nekima poznato i kao alpska Venecija, zaštićeno je grandioznim alpskim vrhovima i okruženo krivudavim biciklističkim stazama. Kao jedno od najčistijih jezera u Evropi, pre svega zahvaljujući strogom zakonu o zaštiti životne sredine, jezero Anesi je popularno odmaralište, pogodno za plivanje i razne druge sportove na vodi u toku letnjih meseci.

Plitvička jezera, Hrvatska

Jadransko more, prelepa planinska područja, reke, jezera, razna čuda prirode, brojni Nacionalni parkovi… čitavo područje nekadašnje Jugoslavije prepoznatljivo je po raskošnoj prirodi, a među najveće prirodne lepote regiona svakako spadaju Plitvička jezera. Ujedno, to je i najstariji nacionalni park u jugoistočnoj Evropi. Poznat širom Evrope zbog svoje netaknute lepote, Nacionalni parki Plitvice je prepoznatljiv po njegovim šumovitim brdima sa 16 tirkiznih jezera koja su povezana vodopadima i kaskadama. Ljubitelji divljeg životinjskog sveta jako vole da dođu ovde jer su Plitvička jezera stanište mnogi vrsta divljači, medveda, vukova, jelena, divljih svinja, i mnogih vrsta ptica.

Jezero Garda, Italija

Najveće jezro Italije smatra se jednom od najromantičnijih destinacija ne samo u Evropi, nego i na svetu. Raskošan prirodni ambijent ovog planinskog jezera upotpunjen je prelepim naseljima, a svako naselje ima neku svoju specifičnost, počevši od od istorijskog grada na istoimenom jezerskom ostrvu gde dominira stari zamak iz 18. veka, pa do živopisnih sela sa najlepšim vrstama cveća i kućama pastelnih boja. Prizor koji treba videti, jer ga je rečima teško opisati.

Ženevsko jezero, Švajcarska i Francuska

Ženevsko jezero, jedno od najvećih jezera u zapadnoj Evropi, nalazi se na granici Francuske i Švajcarske, a zajedno sa gradom Ženevom predstavlja jednu od najtraženijih destinacija za odmor i relaksaciju. Jezero se prostire na dužini od 73 km. Na njemu ima po nešto za svakoga, od kulinarskih i kulturnih događaja koji se organizuju duž obale, do skoro svih vodenih sportova koje možete zamisliti. Savršeni hotelski smeštaj ne izostaje kada je Ženeva u pitanju , pa pažljivo planirajte koji ćete smeštaj izabrati, ako se uputite na avanturu zvanu – Švajcarska.

Halštatsko jezero, Austrija

Ako je po nečemu poznato ovo predivno austrijsko jezero, deo UNESCO-ve svetske baštine, onda je to svakako relaksirajuća atmosfera, idealna za beg i odmor od gradske vreve. Okruženo velikim planinama, Halštatsko jezero je smešteno u srcu Salckamerung regije gde su nekada davno, pre oko 4.000 godina bila nastanjena keltska plemena. Danas je ovo mesto poznato po svojoj fotogeničnosti, zbog svetlucavog jezera u kome se ogleda čitava njegova zadivljujuća okolina, koju čine strme litice, planinski vrhovi i tradicionalna austrijska sela atraktivne arhitekture.

Jezero Kenigze, Nemačka

Smešteno u jugoistočnom delu Nemačke, na granici sa Austrijom, prekrasno jezero Kenigze je najdublje i najčistije u Nemačkoj. Turizma na ovom jezeru ima vekovnu tradiciju. Čitava oblasta je bila omiljeno mesto za rekreaciju i za lov bavarskih kraljeva i lokalnih vladara i aristokratije. Još od početka 20. veka velika pažnja se posvećuje očuvanju životne sredine ovog područja. U skladu sa tim, postoje stroga pravila, uvedena davne 1909. godine: na jezeru su dozvoljeni samo putnički brodovi na električni pogon, čamci na veslanje i pedaline.

Jezera Nacionalnog parka Kilarni, Irska

Irska je poznata po svojim divljim i robusnim pejzažima, ali ako želite da vidite jedan od najlepših, onda posetite područje jezera Kilarni, u blizini istoimenog grada na jugozapadu Irske. Ovo poznato turističko odredište sastoji se od tri jezera: Lough Leane, Muckross Lake i Upper Lake i pripada Nacionalnom parku Kilarni. Osim ljubiteljima prirode, ovde će svakako biti zanimljivio i onima koji vole istoriju, a kojima će najveću pažnju privući zamak Ros, katedrala Device Marije i vila Makros.

Sognefjord, Norveška

Norveška je čuvena po svojim fjordovima koji oduzimaju dah, uskim vodenim klancima koji su formirani dejstvom glečerske erozije. Smešten na zapadu Norveške, Sognefjord je sa dužinom od 205 km najveći fjord u Norveškoj. Dramatično strme litice koje ga okružuju pokazuju svu moć i dominantnost prirode i zbog njih ovaj fjord nosi epitet Kralja fjordova.

Jezero Lucern, Švajcarska

Smešteno je u centralnoj Švajcarskoj u predivnom planiskom okruženju, sa naseljima prepoznatljivim po svojoj arhitekturi. Jezero Lucern se često upoređuje sa norveškim fjordovima, ali ima prilično blažu klimu. Obavezna je poseta gradu Lucernu koji se nalazi na obali jezera. Staro gradsko jezgro je puno istorijskih građevina, prepoznatljivo po obojenim fasadama, po uskim ulicama od kaldrme i radnjama koje prodaju tradicionalnu švajcarsku robu.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version